Kan jij ook voelen wat een ander voelt?

Sterker nog, baal jij er wel eens van dat je ook nog het gevoel van de ander overneemt? Dat je als het ware net zo huilt als de verdrietige terwijl het helemaal jouw verdriet niet is! Dit gebeurt een hoog-gevoelig persoon (HSP-er) regelmatig.

Dit is niet nodig!
Ik weet het, het klinkt heel makkelijk om te zeggen dat het niet nodig is want het kan je zomaar ineens overvallen. Wellicht herken je dit.
Een aantal jaren geleden ging ik met een goed en blij gevoel naar de verjaardag van één van mijn dierbaarste vrienden. Ik had er zin in en kroop dan ook met een glimlach op mijn gezicht naast iemand op de bank die ik niet eerder hebt gezien. Ik kan namelijk erg nieuwsgierig zijn naar de ander, zeker als ik goed in mijn vel zit. Maar toen ik een gesprek aan ging, werd ik ineens verdrietig. Ik voelde mij eigenlijk helemaal niet zo goed. Sterker nog, ondanks het best leuke gesprek met de ander voelde ik mij eenzaam. Ik werd erg moe en ging bijtijds naar huis waar ik ging zitten piekeren over wat er mis was gegaan.

Als HSP-er heb je dit ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Je ontmoet iemand die erg vriendelijk is maar waar je doodmoe van wordt, zonder dat je weet waarom.

Maar wat als…
Stel dat je deze scene nu eens terug zou draaien en jij je maatregelen treft voordat je naar een verjaardag gaat. Want als HSP-er heb je nu eenmaal een gebruiksaanwijzing.
Je kunt het ook zo zien als je slechte ogen hebt, zet je ook een bril op of doe je lenzen in voordat je auto gaat rijden. Anders gebeuren er ongelukken. Als HSP-er is het dus ontzettend belangrijk om voor jezelf te zorgen, anders gaat het mis.

Het is net zo eenvoudig als het opzetten van een bril!
Dat is ook even zoeken naar de juiste sterkte maar als die goed is, kan je ook overal aan mee doen. Er hoeft niets te zijn wat jou tegenhoud om datgene te doen wat je graag wil!
Als HSP-er is het dus wel belangrijk om jezelf te beschermen voor o.a. de emoties van anderen.

Je kunt dit doen door:

 • Tijdens het gesprek met de ander net te doen of er iets tussen jou en de ander in staat. Iets wat jou beschermt. Dit kan een muurtje zijn of een glasplaat… Verzin iets wat jou een veilig gevoel geeft.
 • Blijf tijdens dit gesprek met je aandacht bij je onderbuik, rug of voeten. Zo ga je niet te veel mee in het  gevoel van de ander en volg je wel het verhaal.
 • Wees je bewust van je eigen gevoel voordat je in gesprek gaat. Op die manier weet je dat als je je ineens anders gaat voelen, dit niet jouw gevoel is.

Mocht het overigens toch mis gaan, verzin dan iets en ga uit dit gesprek. Het is niet goed voor jou. En zoals mijn moeder altijd zegt: “Als je niet goed bent voor jezelf, ben je ook niet goed voor een ander!”

Maar wat was het nou?
Ik zal nog even uitleggen wat er namelijk echt aan de hand was die avond. Zonder het te weten ben ik naast iemand gaan zitten die net in de steek was gelaten door haar vriend. Zij wilde een leuke avond en door er niet over te praten, was haar verdriet er even niet. Al voelde ze het natuurlijk wel. Alleen, ik voelde het dus ook maar had toen nog niet door dat het van haar was. Inmiddels zet ik mijzelf achter een glasplaat en luister naar de ander. Op die manier zorg ik voor mijzelf en kan ik ook de ander nog helpen.

Heb jij ook zo’n verhaal? Deel het eens hieronder, wellicht hebben anderen ook wat aan jouw ervaring!

Deel dit bericht op:  [feather_share]
Volg mij op: [feather_follow]

Please follow and like us:

7 gedachten over “Kan jij ook voelen wat een ander voelt?

 1. Laatst had een gast op mijn werk [jonge man] last van hartkloppingen. Ik lag mijn hand op zijn hand en promt kreeg ik benauwende hartkloppingen. Ik vond het een bijzondere ervaring. Ik was me bewust dat ik hetzelfde voelde als hem. Anderen zijn met hem naar het ziekenhuis gegaan voor controle, het was niets ernstigs, hij had dit wel vaker.

  1. Precies dit. Een klasgenootje voelde zich heel benauwt in een keer en had ook hartkloppingen, waarschijnlijk heeft ze last van hyperventilatie. Ik maakte me erge zorgen om haar en in een keer voelde ik bij mezelf ook hartkloppingen. Het was echt een raar gevoel.

 2. Ik heb deze ervaringen ook regelmatig.
  Afgelopen dagen zelfs zeer heftig terwijl ik me erg bewust afscherm/afsluit.

  Ik voelde me gisteren goed, goed gestemd voordat ik ging. Tijdens het contact ging het ook nog goed zelfs boven verwachting maar nadien sloeg het toe.. in alle heftigheid. Down, emoties, gevoel van levensmoe. Dit had ik wel waargenomen tijdens het contact met deze persoon maar plots sloeg het fysiek ook toe. Is dit herkenbaar voor iemand? Zo intens..

  Zijn er nog andere manieren om hierin meer afstand te kunnen crieren en er niet letterlijk ziek van te worden..

  Gr carool

  1. Hoi Carool, als je tijdens het contact al merkt dat het fysiek invloed op jou heeft, kan het handig zijn om uit contact te gaan. Soms is jezelf energetisch afschermen en heel goed aarden, niet voldoende. Als je het te laat merkt, kan het helpen om even te gaan douchen zodat je mogelijke negatieve energie letterlijk van je af spoelt. Zorg voor een positieve mindset en houd je focus op dat wat je wél wilt. Zo stuur je als het ware je eigen energie. Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vraag. Groet Inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.