Loslaten!

“Het blijft maar malen in mijn hoofd, ik kan die angst maar niet loslaten. Weet jij hoe dat moet?” Deze en soortgelijke vragen krijg ik vaak bij mij in de praktijk. Het simpelweg loslaten van angsten, zorgen, verdriet en andere vermoeiende en vervelende hersenspinsels zou veel kunnen oplossen. Maar hoe doe je dat?

Het is inmiddels bijna 30 jaar geleden dat ik als klein meisje regelmatig onze hond uit liet. Nox was zijn naam en hij was een prachtige, glanzende en ontzettend lieve, zwarte labrador. Hij had alleen een vreemde eigenschap. Zodra hij een andere hond zag, veranderde hij in een gevaarlijk wezen. Hij rende blaffend en grommend en vol agressie op het andere dier af. En toen ik als klein meisje onze Nox uit ging laten was daar ineens een andere hond. Nox zat aan de riem. En de ene kant van de hondenriem zat om de nek van Nox en de andere kant had ik in mijn rechterhand.

Je snapt het al. Nox vloog op die andere hond af en ik hield hem stevig vast. Inmiddels zelfs met twee handen! Onze lieve labrador was in een monster veranderd en hij sleurde mij mee over de stenen op weg naar zijn doel. Ik weet nog heel goed dat ik maar vast bleef houden tot ik echt niet meer kon. Ik liet los en nog steeds zie ik hem in een stofwolk verdwijnen. Huilend thuisgekomen ontdekte ik dat op mijn knieën, buik, elleboog en kin grote schaafwonden zaten. En toen mijn moeder geschokt vroeg waarom ik niet had losgelaten zei ik dat ik bang was dat hij wegliep. Ik had hem vastgehouden en toch was mijn angst uitgekomen. Sterker nog, ik was ook nog gewond geraakt. Dus dat vasthouden, leverde mij nog meer ellende op dan alleen maar de angst!

Wat was handiger om te doen
Loslaten en de angst accepteren dat hij weg zou lopen. Want dan had ik mijzelf niet verwond. En ik had mijzelf de ruimte gegeven om te kijken naar een oplossing die geen pijn zou doen. Mijn focus lag alleen maar op vasthouden in plaats van focussen op de oplossing.

“Lekker makkelijk”, hoor ik je denken: “En vertaal dat nu eens naar het loslaten van bijvoorbeeld zorgen die je hebt over het verliezen van je baan?” Iets wat tegenwoordig vaak voorkomt. Deze zorgen houden je wakker. Verpesten je eetlust. En je bent veel sneller dan normaal geïrriteerd. Zorgen maken levert helemaal niets op, sterker nog het brengt alleen maar nog meer ellende met zich mee. Net als mijn schaafwonden.

Stop met zorgen maken!
Accepteert dat je inderdaad misschien je baan wel kwijt raakt. Want die angst veroorzaakt jouw zorgen! Kijk naar die angst en zoek een positieve oplossing. Wat zou dat je opleveren?

    • Je zou je energie kunnen stoppen in het alvast kijken naar een andere baan die misschien veel leuker is dan degene die je nu hebt.
    • Of je kan gaan kijken naar een leuke cursus waardoor je nog meer kennis hebt. Hierdoor vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.
    • Maar je kunt ook gewoon aan je werkgever vragen of hij even tijd voor je heeft. En hem dan heel simpel weg vragen of jouw angst gegrond is. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent en kan je je gaan voorbereiden.
    • Je kan je gaan beseffen dat het misschien ook wel gewoon tijd is voor iets nieuws. Dat je nu een goede reden hebt om naar de andere kant van het land te verhuizen.Loslaten

Als je er op die manier tegenaan gaat kijken, ga je je focussen op wat je wel wil! En dat geeft energie om mogelijkheden en dus oplossingen te zien. Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Het is een kwestie van DOEN! En doe het vooral anders dan dat je ooit gedaan hebt. Want je weet dat als je altijd hetzelfde doet, je ook altijd hetzelfde resultaat krijgt.

Nox kwam na een uurtje gewoon weer thuis
De andere hond kwam met de schrik vrij. Mijn schaafwonden zijn geheeld en waren niet nodig geweest. Ik heb er wel van geleerd en ik hou nooit meer iets krampachtig vast. Want dat doet altijd zeer en dus stop ik energie in het oplossen.

En jij? Vertel mij eens wat jij los zou willen laten?

Deel dit op:  [feather_share]

Volg mij op: [feather_follow]

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.