Kerst-stress of kerst-lol?

Het is weer zover!
We mogen met elkaar weer de feestdagen gaan vieren. Ik zeg ‘mogen’ want voor sommige mensen voelt het als een verplichting. Een die ook wel wat stress op kan leveren. En dat is niet altijd positieve stress.

Het begint ruim voordat het kerst isKerst zonder stress
Wie nodigen we uit op eerste kerstdag? En wat moet ik nu weer voor het diner maken? Geven we cadeautjes en zo ja, wat is het budget? Wat moet ik aan? Als mijn vader maar niet te veel drinkt… Wat als de kinderen gaan klieren…. En we hebben hier helemaal geen geld voor! Moet ik echt de hele kerstavond bij jouw ouders zitten? Ik heb helemaal geen zin in dat opgeprikte gedoe! En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Zullen we de kerst-stress eens omdraaien?
En zullen we er dan eens de lol van in gaan zien. Het zijn tenslotte ook nog eens 2 vrije dagen. Speciaal voor de komende kerstdagen, geef ik 5 tips. Pas ze toe en dan kan het maar zo zijn dat je zonder het gevoel van stress deze dagen door komt. Voel je overigens vrij om deze tips ook op andere dagen toe te passen.

Tip 1 – Vervang het woord ‘moeten’ door ‘kunnen’, ‘mogen’ of ‘willen’
Doe jij dat ook, roepen altijd wat je allemaal moet? Door dit woord veel te zeggen, leg je een enorme druk op jezelf. Vervang het woord ‘moeten’ eens door ‘mogen’. Dit voelt echt vele male beter en geeft gelijk al meer rust. Probeer het maar eens.

Tip 2 – Blijf in het hier en nu
Ben jij ook steeds bezig met wat je morgen of tweede kerstdag allemaal moet doen? En lukt het om hetgeen wat je dan pas kan doen, nu vast te doen? Nee, dat lukt niemand. Het enige wanneer je iets kan doen, is nu. Dus laat de zorgen over de komende dagen los. Het levert niets op, kost enkel energie en het resultaat zal gelijk blijven. Leef nu en niet vast morgen, dan kan je je zorgen loslaten.

Tip 3 – Stel je voor hoe gezellig het straks is
Ik hou er van om te dromen. Simpel, want dat geeft mij een goed gevoel. En daar gaat het mij om. Want hoe fijn is het om je voor te stellen dat het kerstdiner straks helemaal gaat lukken. Dat iedereen het gezellig heeft en dat eigenlijk alles gaat zoals jij wil. Dus stel je voor dat het een super kerst gaat worden. Dit geeft je voorpret en veel meer energie!

Tip 4 – Lach
Stel dat het toch niet helemaal gaat zoals je gehoopt had. Dan kan je erg boos of verdrietig worden. Maar je kunt er ook om lachen. Want ook dat is een keuze, wat doe je liever? Wat geeft jou een beter gevoel?  Zelfs ernstige zaken, als het missen van iemand, kunnen een glimlach op je gezicht toveren. Want wat zou hem of haar nu aan het lachen gemaakt hebben. En stel je voor dat je die lach ziet of hoort.  En blijf bij dat fijne gevoel.

Tip 5 – Focus op de dingen die goed gaan
Staat de kalkoen in de fik? Glijdt je vader dronken van zijn stoel? Dan geldt tip 4. En bedenk je dan ook dat het dessert heerlijk is! En dat je vader gelukkig met de taxi naar huis gaat. Maak de dingen die goed gaan groter en de mindere dingen gewoon minder belangrijk. Geniet van wat er wel is.

Doe het dit jaar eens anders en pas als je wil deze tips eens toe. En mocht je ook een tip hebben. Deel hem hieronder. Ik ben benieuwd!

Voor nu wens ik jullie allemaal hele fijne, warme, liefdevolle en energieke kerstdagen toe. Geniet er van!

Deel dit op:  [feather_share]

Volg mij op: [feather_follow]

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.