Hoe stop jij met jezelf tegen te houden?

Zodra wij een doel voor ogen hebben, zijn wij mensen vaak geneigd om te roepen. Ja Maar…. dat kan natuurlijk niet, want stel je voor dat! En dan komen we met iets wat er voor zorgt dat we onze doelen niet gaan bereiken. Dat ‘iets’ noemt men een beperkende overtuiging. Door die beperkende overtuiging helder te krijgen en om te draaien, zou je  ineens zeker weten dat je doel wel bereikbaar is. Hoe ga je dat doen?

Loslaten van datgene wat je tegenhoud.
Nu lijkt dat voor velen van ons ontzettend moeilijk. Maar ook dat is een overtuiging die je tegenhoud. Het valt allemaal reuze mee. Er is namelijk een oplossing en die heet vastpakken. Je kunt namelijk pas echt iets loslaten als je het ook eerst vastpakt. Logisch toch? En door los te laten wat beperkt, kan je je overtuiging omdraaien in een positieve overtuiging. Iets wat energie geeft. En dat is het dus. Nu nog ontdekken wat jou tegenhoudt om je doel te bereiken. Ga even met je ogen dicht zitten en noem zelf de obstakels die je denkt te gaan krijgen als je je doel wil gaan behalen. Niet te veel denken, maar gewoon de eerste die in je opkomen. Zo krijg je je beperkende overtuigingen boven water.

Hoe je die herkent?

Sommige zijn heel goed verstopt maar ook die kunnen ontmaskerd worden. Het is een kwestie van oefenen. Zodra jij tegen jezelf iets zegt waardoor je je doel niet zal bereiken, heb je een beperkende overtuiging te pakken. Deze overtuigingen beginnen vaak met ‘Ja Maar’. Ik zal een voorbeeld geven. Stel je wil een andere baan. Waar je nu zit, ben je uitgeleerd en het is saai. Je bent echt toe aan een nieuwe uitdaging. Dat is  een mooi doel! En als je dan ook nog op Monsterboard die ene super leuke functie ziet, begint het bij je te kriebelen. Met je nieuwe baan voor ogen, ga je aan de slag. Die baan is voor jou! Terwijl je je sollicitatiebrief aan het schrijven bent, gebeurt het. Ineens hoor je die stem;

  • Ja Maar wat denk jij nou? Daar ben je toch eigenlijk niet goed genoeg voor. Of,
  • Ja Maar er zijn vast heel veel mensen die solliciteren dus het heeft niet veel zin.
  • Ja Maar het is natuurlijk niet verstandig om mijn vaste baan op te geven in deze tijd.

Kortom, je gooit allerlei overtuigingen op die jou beperken. Met als gevolg dat je enthousiasme zakt en je stopt met het schrijven van je sollicitatie brief. En ineens heb je jezelf overtuigd dat het toch niets wordt. En al je positieve energie is verdwenen…

Zonde!
Want door zo te denken, geef je jezelf een excuus om je doel niet te bereiken. En wat voor positieve energie levert dat op? Zo blijf je in dezelfde baan zitten waar je niet gelukkig meer bent. Op dat moment is het  handig om je de beperkende werking van de overtuiging los te laten. Draai vervolgens je overtuiging om in bijvoorbeeld:

  • Het past nog niet helemaal maar gelukkigStop is mijn inzet is zo groot dat ik hetgeen ik nog niet kan, heel snel ga leren.
  • Er zullen veel mensen op deze vacature reageren dus wat kan ik doen om op te vallen.
  • Ja ik ga ontdekken hoe het is om een vaste baan los te laten. Ook dat geeft vast weer nieuwe inzichten.

De redenen waarom wij ons zelf vaak tegen houden om onze doelen te bereiken heeft vaak te maken met angst en onzekerheid. We blijven dan liever bij hetgeen wat vertrouwd is. Echter, veel van onze doelen liggen op onbekend terrein. En dat is reuze spannend. Heb je wel eens gehoord van de opmerking : Als je altijd blijft doen wat je altijd al hebt gedaan, blijf je altijd hetzelfde resultaat houden. En als ik die scherper maak, gaat er een nog betere energie door je heen. Lees maar: “Als je iets nieuws wil bereiken, zal je iets moeten doen wat je nog niet eerder gedaan hebt!”

Tja, het geeft denken hè? Of heb jij een andere overtuiging…?

Deel dit op:  [feather_share]

Volg mij op: [feather_follow]

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.