Wat jij zegt, is onzin!

Hoe vaak gebeurt het dat je de mening van een ander afkraakt? Of een oordeel hebt over wat een ander doet? Heb jij dan door dat dat eigenlijk iets over jou zegt? Veel mensen kunnen mij niet helemaal volgen als ik dat zeg. Daarom leek het mij handig om dit eens hier bespreekbaar te maken. Want het zegt namelijk alles over jou op het moment dat jij geraakt wordt door wat iemand zegt of doet. Als je je hier bewust van wordt, kan je dat heel veel rust en ruimte geven.

Bumperklevers en de stoom uit jouw oren

Ik zal een herkenbaar voorbeeld geven. Stel je rijdt op een weg waar je 80 mag. Aangezien je niet graag boetes betaalt, houd jij je aan de voorgeschreven snelheid. Op een gegeven moment zit er iemand irritant dicht op je bumper en ga je versnellen. Dat wil je eigenlijk niet, maar die ander zorgt ervoor dat je het toch doet. Je stoort je mateloos aan de bumperklever en als hij je dan uiteindelijk met 110 km per uur voorbij gaat, komt de stoom je uit de oren. Wat denkt hij wel! Jou een beetje opjagen en dan ook nog inhalen waar het niet eens mag! De idioot! Zwaar geïrriteerd kijk je op je kilometerteller en ziet dat je nog steeds te hard rijdt. En terwijl je je daar bewust van wordt, zie je nog net de flits van de politiecamera in je achteruitkijkspiegel. Ook dat nog! En weer vervloek je de bumperklever want het is tenslotte allemaal zijn schuld!

Je laat je opjagen door het gedrag van een ander

We kennen allemaal het gevoel van frustratie en boosheid omdat een ander ons iets aandoet. Maar wat zegt dat over jou? Jij hebt je oplaten jagen door het gedrag van die ander. Jij hebt je aangepast. Wellicht omdat je dat altijd zo gedaan hebt. Of omdat je zelfvertrouwen laag is en je die ander niet tot last wil zijn. Of misschien ben je wel bang dat hij boos wordt en dat wil je graag voorkomen. Die ander had vast zijn eigen redenen om druk te zetten bij jou. En jij hebt het toegelaten. Jij bent degene die er een reden voor had om harder te rijden en boos te worden. Je had ook anders kunnen kiezen. Bijzonder toch om te ontdekken dat wij dan iemand anders de schuld geven op het moment dat wij ons anders gaan gedragen.

Dat kost veel energie…
En het levert ook nog eens niets op. Niet handig vind ik zelf. En geloof me, ik betrap mijzelf er ook nog regelmatig op. Wat is dan wel handig om te doen, hoor ik je zeggen. Ik geef je 3 eenvoudige stappen die je toe kan passen op het moment dat je merkt dat je boos of geïrriteerd raakt over gedrag of opmerkingen van een ander.

  1. Als iemand de confrontatie aan wil gaan omdat hij of zij zich niet kan vinden in jouw mening, kijk er naar alsof je naar een film kijkt. Hij of zij mag dat vinden, er staat nergens geschreven dat je er in mee moet gaan. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, jij niet. Je hoeft er niets van te vinden als iemand zich anders dan jij gedraagt.
  2. Kijk even eerlijk naar jezelf en ontdek wat jeHappiness nu echt boos maakt. Is het angst of onzekerheid? Is het jouw overtuiging dat iets niet hoort? Of is het iets van vroeger…? Er is altijd een onderliggende oorzaak waardoor jij geraakt wordt. Wees maar eens nieuwsgierig naar wat het nu precies is.
  3. Wees je ervan bewust dat door vast te houden aan je eigen keuzes, je zelfvertrouwen groeit. Je houdt je aan je eigen afspraken. En respecteer dat iemand anders andere keuzes maakt. Zo blijf je trouw aan jezelf en hoef je niemand af te wijzen.

Door op die manier om te gaan met de meningen of aanvallen van anderen, zorg je goed voor jezelf. En je geeft jezelf de kans om beperkende overtuigingen op te ruimen en je verder te ontwikkelen. Door iedereen in zijn of haar eigen waarde te laten, kan je verder gaan.

Leren van elkaar helpt je om je verder te ontwikkelen. Dit is een mooi proces. Wij zijn allemaal uniek dus is het handig om dat zo goed mogelijk in te zetten.

Dus wees jezelf, er zijn al genoeg anderen. Of vind jij van niet…?

 

Deel dit op:  [feather_share]

Volg mij op: [feather_follow]

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.