Werkstress de baas

Gisteravond zit ik te kijken naar RTL Late Night, is daar minister Lodewijk Asscher te gast. En deze minister vertelt dat de overheid een campagne lanceert om werkgerelateerde stress te bestrijden. ‘Hé!’ zei ik tegen mijn man: ‘Dat is ook mijn verhaal!’ ‘Ik heb de laatste tijd ook mijn focus op de groep mensen die overbelast zijn door stress!’ En ik ben tevreden gaan slapen met een gevoel dat de overheid mij steunt in dit verhaal. ‘Wat is dit verhaal dan?’ hoor ik je zeggen. Lees even door.

Voorbij de crisis?
Sinds men roept dat de crisis voorbij is, gaan we allemaal nog harder dan daarvoor aan het werk. Wellicht herken je dit voorbeeld. De werkdruk loopt flink op maar je moet het wel alleen doen. Je collega’s waarmee je deze berg werk eerder verzette, zijn helaas ontslagen. En met de angst voor ogen dat jij er ook uit kan vliegen, werk je nog net even wat harder door. Want er zijn genoeg mensen die jou baan willen hebben en dan ook nog voor minder salaris. Dit is een angst die erg leeft op de arbeidsvloer.

Nog meer stress!
Naast die berg werk zit je dus ook maar zo met een naar, angstig en onzeker gevoel. En dat komt niet ten gunste van je prestatie. Met als gevolg nog meer stress! En stress is een ziekmaker, hij put je uit en zorgt ervoor dat je niet goed meer na kan denken. Als je de signalen van stress negeert, steven je af op een burn-out of een andere kwaal. Geen goed idee dus! En dus hoog tijd om eens te kijken naar wat wel werkt in deze periode.

Stap in de juiste richtingOntspan
Maak deze stap heel bewust door te beseffen dat stress je verder van je doel afbrengt dan dat je wil. Stress is namelijk alleen bedoeld om te vechten of te vluchten. Logisch nadenken, adequaat handelen, of goed organiseren zit er niet  meer in.

Er zijn 5 belangrijke stappen die handig zijn om te zetten:

  • Vertel je werkgever dat je teveel stress hebt. Besef dat hij er ook veel belang bij heeft dat jij goed kan functioneren. Want een werkgever wordt echt niet blij van een zieke medewerker.
  • Hou je focus op wat je nu op dit moment kan doen. Laat je gedachten niet wegdrijven naar dat ongrijpbare straks waar je zo onrustig van wordt. Je kunt namelijk nu niet doen wat je straks of morgen pas kan doen. Zorgen maken heeft geen zin. Weet ook dat multitasken niet bestaat. Door een aantal taken tegelijkertijd te doen, verspil je teveel energie, je hebt te veel stress en onder aan de streep ben je meer tijd kwijt.
  • Herstel van een dag hard werken. Zorg voor voldoende beweging, dus ga sporten of een stuk wandelen. Ook als je moe bent! Drink veel water. En let op je voeding. Eet voldoende groente en fruit. Maar ook vis en noten, dat is goed voor je hersenen.
  • Richt je aandacht op wat je wel wil. Kijk naar de dingen die goed gaan en waar je blij van wordt. Zo blijf je positief en maak je endorfine aan. En dit hormoon helpt jou om je goed te voelen.
  • Pak een paar keer per dag een moment om even helemaal te ontspannen. Haal heel diep adem. Alsof je je longen naar je tenen wilt duwen. Word je een moment even helemaal bewust van je lichaam en voel de spanning in bijvoorbeeld je schouders. Ontspan deze en laat alle stress van je afglijden.

Door deze stappen toe te passen, voorkom je een periode van thuis zitten met een hoop onrust en emoties in je lijf. Want dat is zeker geen pretje!

Daarnaast is het handig om samen met je werkgever te kijken naar oplossingen. Er zijn genoeg workshops die je kunt volgen, coaches die kunnen adviseren en voetbal-tafels voor in de kantine.

Is dit voldoende voor jou? Of wil je meer informatie? Of misschien wat hulp om van de gevolgen van stress af te komen? Ontspan en reageer, bel of mail.

[feather_share]

[feather_follow]

[feather_share skin=”wheel”]

[feather_share skin =”wheel” size=”64″]

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.