Ik heb jouw hulp nodig

Hulp vragen is iets wat veel mensen lastig vinden. En ik geef het eerlijk toe, ik ben er zelf ook niet heel erg goed in. Hier ligt een sterke overtuiging aan ten grondslag. En er zijn veel mensen met dezelfde overtuiging. Ik kan het namelijk allemaal zelf! Anderen komen bij mij voor hulp en ik zorg wel voor mijzelf. Mensen helpen is wat ik graag doe. Luisteren, aandacht geven, aanraken, inzichten geven, kennis delen, oplossingen bieden… ga zo maar door. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe fijn het is als je de ander kan helpen.

Dapper door gaan
Waarom vind ik het zelf dan zo lastig om om hulp te vragen, vroeg ik mij af? En als ik om mij heen kijk, zie ik dat veel mensen daar mee worstelen. Iedereen gaat maar door, worstelt in zijn eentje om de stress en onzekerheid van zich af te schudden. “Ik ga dapper door!” “Ik kan wel wat hebben hoor! Het gaat vanzelf over…” hoor ik mensen zeggen. Maar ik zie en voel dat ze moe en zonder energie zitten. En ik herken het want dat overkomt mij ook op die dagen dat ik niet om hulp wil of durf te vragen. Om eerlijk te zijn, is het beter om te stoppen met dat altijd maar alles alleen willen doen. Want wij zijn allemaal beter af als we hulp vragen in plaats van door blijven worstelen.

Kwetsbaar maakt sterk
Als je ergens moe en energieloos van wordt, dan is dat een teken dat er iets niet goed gaat. Het altijd alles maar alleen willen doen, is dus eigenlijk niet zo handig. Dit is een aantal jaar geleden mijn conclusie geweest. Ik heb toen besloten dat ik vaker om hulp ging vragen. En nog belangrijker, ik ben zelf gaan ontdekken hoe goed het voelt om hulp te ontvangen. Want daar zit vaak de moeilijkheid. Men is vaak bang dat het ontvangen van hulp kwetsbaar en afhankelijk maakt. Vooral als we het hebben over emotionele hulp. Ons denken weet wel dat het goed is om om hulp te vragen aan familie, vrienden of een professional. Alleen ons gevoel zit ons vaak in de weg. Het voelt als zwakte om om hulp te vragen voor iets als onzekerheid, verdriet, eenzaamheid, angst, laag zelfvertrouwen en dergelijke. Dit lijkt op een collectieve gevoelsovertuiging die er maar moeilijk uit gaat. En dus wil ik je wat vragen:

  • Wat ga jij oplossen als je om hulp vraagt?
  • Wat zou je allemaal kunnen doen met die hulp?
  • Welke invloed zou het hebben op jou en je omgeving als je hulp accepteert?

Toen ik zelf de antwoorden op deze vragen kon geven en besefte dat de stelling “Ik kan het allemaal zelf” geen handige overtuiging is, werd er een heleboel duidelijk. Over het gevoel van zwakte heen stappen, levert veel op. Laat een ander je helpen om de zon weer te laten schijnen. Jouw directe omgeving is daar ook bij gebaat.

Voor jezelf zorgen
Hulp aannemen maakt sterk en zelfstandig. Je kiest voor jezelf met de hulp een ander, hoe mooi is dat. Doordat de ander jou helpt en adviezen of tips geeft, word jij zelf een stuk wijzer. En die nieuwe kennis kan je ook weer delen. Goed voor jezelf zorgen betekent dus dat je ook goed voor de ander zorgt.

Dus doe eens gek, vraag hulp en ervaar zelf hoe goed je dat doet. En ontdek dat je een nog betere medewerker, werkgever, ouder, verzorger of hulpverlener kan zijn. Simpel weg door toe te staan dat je hulp krijgt.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.