In het verleden gebeurt niets meer

Het is een feit, we hebben allemaal een verleden. Iedereen heeft een verleden waarin het nodige gebeurd is. En die gebeurtenissen hebben bijgedragen aan onze overtuigingen en ons gedrag. We zijn allemaal beïnvloed door de ouders die we hadden, het gezin waarin we zijn opgegroeid, de vriendjes die we hadden, de school waar we naar toe gingen en het dorp waarin we woonde. Veel van wat wij meemaken is positief, leuk en fijn. En als wij daar aan terugdenken worden we blij. Dat geeft energie. Ik stel voor om daar vooral regelmatig aan te denken. Gewoon, omdat dat zo goed voelt.

Deze blog gaat over die herinneringen die nog steeds zeer doen
Dit zijn minder goede ervaringen die je leven nog steeds op een negatieve manier beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing ver weg van je vriendjes, ruziënde ouders of misschien werd je wel gepest of nog erger, geslagen. We maken allemaal veel mee en daar is geen ontkomen aan. De kunst is wel hoe lang je dit een negatieve invloed op je leven laat hebben. Hoe lang laat jij jouw verleden het heden verpesten?

Een verhaal
In mijn praktijk vertel ik vaak het verhaal van 2 zusjes die samen in de kelder zaten van hun huis toen dat gebombardeerd werd. Een afschuwelijke ervaring die ze gelukkig allebei overleeft hebben. Alleen het ene zusje werd naar mate ze ouder werd, erg depressief door hetgeen ze had meegemaakt. Jarenlang bleef ze de angst voelen en zag ze de beelden weer voor zich. Ze ontwikkelde straatvrees omdat ze bang was dat er weer iets totaal onverwachts en vreselijks zou gebeuren. Ze vond ook dat de hele wereld gek was en dat niemand haar begreep. Wisten ze dan niet hoe gevaarlijk het was? Door deze ervaring liet ze haar toekomst afpakken en ging ze het leven niet aan. Zij leefde een eenzaam leven. Hoe zonde is dat… Want, het kan ook anders. Dat andere zusje had precies dezelfde ervaring maar beleefde het anders. Het lijkt hierdoor een heel ander verhaal. Nadat ze herstelde van de grote schok, kwam het besef dat ze nog leefde. En dat was ook wat ze wilde. Leven! Ze vond hulp bij een therapeut die haar hielp om de pijn van deze verschrikkelijke ervaring los te laten. Ze stopte ermee om de ervaring steeds weer te herhalen en stopte zo ook om het steeds her te beleven en dus ook om het levend te houden. Zij was vooral erg dankbaar en gelukkig en haalde alles uit haar leven wat er in zat. Zij was namelijk uit die kelder gekropen met het idee dat wat er dus gebeurde, er is altijd wel iemand die naast je staat. Je bent nooit alleen, dus wat kon haar gebeuren! Door daar op te vertrouwen en die heftige ervaring in het verleden te laten, kon ze de pijn los laten. Hierdoor had ze een vol en rijk leven en leefde dit volledig in het nu.

Wat kies je daarna?laat de hoop op een beter verleden los
Gelukkig maken maar weinig mensen een bombardement mee tegenwoordig in Nederland. Maar velen van ons hebben een ander soort nare ervaring in het verleden meegemaakt . En soms blijft de angst of de pijn daarvan je maar achtervolgen. Voor zo’n ervaring heb je vaak niet zelf gekozen. Maar je kan er wél voor kiezen hoe je er daarna mee omgaat! Hou je het bij je of laat je het los? Het verhaal van de zusjes is een heel goed voorbeeld van hoe je terug kan kijken op bepaalde gebeurtenissen. En ja, bij de één is dat een natuurlijk proces en de ander moet er meer zijn best voor doen. Maar iedereen kan daar voor kiezen. Want je kunt kijken naar de dingen die goed zijn gegaan en om dan bijvoorbeeld te ontdekken dat je dus nooit helemaal alleen bent. Zusje nummer twee koos voor het leven wat ze nog voor zich had. En dat is geweldig. Het is toch ook veel fijner om daar naar te kijken?

Hoe je dat doet?
Er zijn diverse methodes om de emoties van een gebeurtenis of ervaring te verwerken. De stappen die je daarvoor kan nemen zijn de volgende:

  1. Vraag hulp aan een specialist die je helpt om de pijn uit deze herinnering te halen, zo geef je jezelf de kans en de ruimte om te leven vanuit vertrouwen.
  2. Wil je het zelf doen? Lees een boek over hoe anderen dit doen of volg een workshop over hoe je je leven weer positief kunt gaan zien.
  3. Maar vooral, neem de beslissing om te stoppen met in het verleden te leven! Haal de pijn uit de ervaring en kijk naar de toekomst. Want daar ga je heen! Word je elke minuut van de dag bewust van wat je hebt. Je huis, het eten op je bord, de zon op je huid, de vrolijk fluitende vogels in de bomen, het warme bed waarin je slaapt, de mogelijkheid om tegen anderen te zeggen dat je van ze houdt… etc. etc.

Die laatste is de belangrijkste. Want zodra je besluit om te stoppen met in het verleden te leven en te kijken naar wat je hebt, geef je jezelf de opdracht om vooruit te kijken. Daar liggen de mogelijkheden en de oplossingen. Laat de hoop op een beter verleden los. En stop je tijd en energie in een betere toekomst. Als je daar voor kiest, heb je een belangrijke stap genomen.

Wil je wel maar weet je echt niet hoe? Heel begrijpelijk, hier zijn specialisten voor. Kies dan voor optie 1 en laat je helpen. Spreekt mijn aanpak je aan? Neem contact met mij op, ik help je graag om het vertrouwen te vinden. Het intake-gesprek is gratis!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.