Het gras aan de overkant

Tja, in onze beleving is dat vaak groener. Maar zal ik je daar eens wat over vertellen… Dat gras lijkt misschien wel groener maar weet je dat dat onder andere te maken heeft met hoe het licht er op valt? En dat dat gras ook gemaaid moet worden? En dat als er geen water en mest op komt, dat dit gras dan bruin en lelijk wordt? Dat gras aan de overkant heeft dus  gewoon het juiste licht en aandacht nodig. En dan vooral van degene van wie het is. En weet je, als je alsmaar blijft kijken naar de overkant en niet naar je eigen gras, wordt jouw gras zeker weten bruin.

Op de werkvloer is dat niet anders
Heb jij zo’n collega die in jouw beleving heel veel weet? Of iemand die er uit ziet zoals het ‘hoort’. Vul jij dan ook wel eens in dat hij of zij het allemaal veel beter doet dan dat jij dat ooit zou kunnen? Dan kan je je daar wel eens in vergissen. Misschien heeft die collega zich wel suf geleerd om de kennis te krijgen die hij nu heeft. Misschien vindt hij zijn werk helemaal niet leuk maar doet hij alsof. Weet jij eigenlijk wel dat die slanke secretaresse alleen maar sla en worteltjes eet om te voldoen aan het modebeeld? Wie weet liggen je collega’s ‘s nacht ook wakker met het idee dat ze niet voldoen aan het ideaalbeeld. En willen ze er heel graag over praten maar durven ze niet uit angst om uitgelachen te worden. Of als zwak gezien te worden. Terwijl ik het opschrijf, voel ik die stress bij wijze van spreke al. 🙁 Iemand kan dus veel last hebben van stress en dat niet laten zien. Omdat hij of zij bang is om niet meer te voldoen aan de voorwaarden. De focus ligt dus op wat de maatschappij wil of wat de ander wil maar niet meer op wat jij wil.

Wie bepaalt eigenlijk hoe het moet

Op de een of andere manier zijn er ‘voorwaarden’ ontstaan waar wij met elkaar aan dienen te voldoen. Je moet harder dan gemiddeld werken, je moet er goed uitzien, je moet veel kennis hebben en vooral flink zijn. Geen emoties tonen en hard blijven lopen voor je werkgever. Deze vreemdsoortige voorwaarden geven een hele ongezonde stress. Eentje waar je ziek van wordt. Je bent ver weg van je eigen behoeftes en kijkt alleen maar wat een ander wellicht van je vindt of van je wil. Je vergeet te kijken naar wie jij bent en wat jij wil. Wat jou uniek maakt. Dat unieke in jouw dat maakt dat jij iets kan toevoegen. Iets wat niemand anders kan, omdat het van jouw is en niet van een ander. Dat is iets om over na te denken hè? Maar lees nog even verder…

Stel, je bent manager
Jij hebt medewerkers die veel stress ervaren. Een Groener grasmedewerker die veel stress heeft, staat op het lijstje om ziek te worden. En niet even, nee langdurig ziek. Het blijkt dat veel medewerkers dit gevoel van stress niet willen of kunnen delen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen zoals bijvoorbeeld ontslag. Nu is angst een slechte raadgever maar helaas wordt er nog veel naar geluisterd. Er is een mogelijkheid om die werknemer van het hard-op-weg-om-ziek-te-worden-lijstje af te halen. Weet je hoe? Door als een spiegel te zijn. Geef het goede voorbeeld. Om het duidelijker te maken, heb ik op een rijtje gezet hoe je dat kan doen:

  • Deel eens met mensen dat het bij jou ook wel eens anders loopt dan gepland en dat je daar dan van baalt.
  • Doe eens iets onverwachts. Kijk bijvoorbeeld eens naar de grappige kant van een ‘probleem’. En lach hier om. Geef aandacht aan wat jij er positief aan vindt. Wat kan je er bijvoorbeeld van leren.
  • Vertel eens waar jij blij van wordt. En voel dan die blijdschap zoals een kind dat kan voelen. Gewoon lekker ongeremd. Dat geeft een ander ook de ruimte om iets van zichzelf te laten zien. En jou de kans om je collega nog beter te leren kennen.
  • Zorg goed voor jezelf en laat dat zien. Eet bijvoorbeeld fruit in plaats van een chocoladereep en deel dan ook fruit uit. Zo zorg je ook voor de ander.
  • Creëer een veilige omgeving zodat jouw collega’s op tijd aan durven geven dat er teveel druk op ze staat. Zorg voor een vertrouwenspersoon of regel een workshop waarbij mensen weer leren om voor zichzelf op te komen. Via een vertrouwenspersoon geef je iemand ook de kans om jouw als manager feedback te geven. Daar kan jij ook van leren.

Help je collega’s om andere keuzes te maken. Keuzes die bij henzelf passen en niet om te willen voldoen aan de voorwaarden waarvan ze denken dat het bedrijf dat zo wil. Want van een ongelukkige en gestreste medewerker wordt niemand blij.

Marco van Basten is een heel mooi voorbeeld, lees hier maar. Hij zorgt er voor dat hij gezond en blij is. Wat een ander daar ook van vindt. Hij kiest er voor om naar zijn eigen grasveld te kijken en daar goed voor te zorgen. Ik vind het ijzersterk! Maar wat doe jij om je gras groen te houden?

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

[feather_share]

[feather_follow]

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.