Hoe heb ik dat kunnen doen??!!

We kennen het allemaal, je doet iets onhandigs en je denkt: ”Hoe heb ik zo stom kunnen zijn!” En je straft jezelf door de hele dag bezig te zijn met “wat-er-allemaal-wel-niet-kan-gebeuren!” Je haalt er van alles bij, want door die ene onhandigheid zal je wel keihard veroordeeld worden door anderen in jouw omgeving. En met een steen op je maag ga je proberen te redden wat er te redden valt.

Een voorbeeld
Stel, je ben secretaresse en om wat voor reden dan ook ben je vergeten om een afspraak voor je werkgever af te zeggen. Je hebt het wel uit zijn agenda gehaald. Maar daar bleef het bij. Doordat er iets anders gebeurde, is het je simpelweg ontschoten om even te bellen naar degene met wie je werkgever een afspraak had. Kan gebeuren. Je bent tenslotte mens… Maar nee, nadat ‘de ander’ jou geïrriteerd had gebeld met de vraag waar jouw werkgever toch bleef, heb je met vlekken in je nek moeten bekennen dat je iets fout hebt gedaan. Je bent namelijk vergeten af te bellen. En om het feest compleet te maken, noemt ‘de ander’ jou incapabel, onverantwoordelijk en respectloos. Zo… , daar kan je het mee doen.

En…?
Helpt dat veroordelen door ‘de ander’? Nee, de afspraak kan nog steeds niet doorgaan.
Vergaat de wereld nu? Nee, gelukkig niet.
Gaat er iemand dood? Nee, ook dat lijkt mij bijzonder sterk.
Kan je überhaupt iets veranderen aan de situatie? Nee, het is gebeurd in het verleden en daar gebeurt niets meer.

Dus, wat levert het je op om je hier druk over te blijven maken?
Er is maar een antwoord, het levert je helemaal niets op. En toch blijf je de hele dag hier mee bezig. Die steen ligt stevig op je maag en je voelt je steeds kleiner en kleiner worden terwijl je de woorden van ‘de ander’ blijft herhalen in je hoofd. Eén onhandigheid plus de veroordeling van een ander en daar gaat je aandacht en energie. Het brengt je helemaal niets.

Wat gebeurt er nu eigenlijk?
Iemand anders vindt iets van jou omdat je iets wel of niet hebt gedaan. En jij neemt direct zijn mening aan als zijnde de waarheid. Dat is best een beetje vreemd, vind je niet? Dat hij of zij teleurgesteld is, is mogelijk. Maar, er is geen enkele goede reden om hetgeen hij of zij daar over zegt als de waarheid aan te nemen. Je wordt daar namelijk helemaal niet blij van. En je straft jezelf ook nog voor iets wat je niet expres gedaan hebt. En toch reageer je alsof je het wel expres gedaan hebt. Want je blijft jezelf naar beneden halen en straffen.

Fouten maken doen we allemaal
Echt, ieder op zijn of haar beurt doet dat. Wat een ander daar van vindt, kan je niet beïnvloeden. Daar strijd over gaan voeren, kost je ook alleen maar energie en kostbare tijd. Het enige waar je vat op hebt, is je eigen reactie. Kies voor jouw eigen mening. En dat is, dat het geen bewuste handeling is geweest. Zolang het niet jouw intentie is om een ander te raken, is er niets ernstigs aan de hand. Vertel gewoon eerlijk wat er gebeurt is. En laat dan verder wat een ander daar van vindt, vooral bij de ander. Doe je zelf een lol… en stop met jezelf te beschadigen. Luister niet meer naar de gedachten die je klein en onzeker maken. Ze dienen je niet.

En als je heel goed kijktfouten maken
Kijk dan eens naar de kansen die ontstaan zijn uit je ‘fout’. Alles gebeurt met een reden zegt men. Dus stop je tijd en energie in de mogelijkheden die het je biedt. Leer van je onhandigheid en doe er je voordeel mee. En om terug te komen op het voorbeeld van de secretaresse. Die weet nu dat ze in staat is om dingen te vergeten, ze is namelijk een mens. Daarom heeft ze nu een to-do lijstje waar ze dit soort zaken opschrijft. Dat helpt namelijk. Die steen op haar maag niet.

 

PS: Heb je liever persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

[feather_share]

[feather_follow

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.