Een zomerbriesje door de herfstblaadjes

herfst“Als de blaadjes vallen, word ik altijd zo somber”, vertelde een cliënt van mij. “Het is net of met de zomer ook mijn humeur verdwijnt. Ik vind alles dan zo zwaar,” zegt ze. “Opstaan, kinderen naar school brengen en daarna sta ik vaak in de file om op mijn werk te komen. Tegen de tijd dat ik daar ben, ben ik eigenlijk al klaar met de dag.” En onbewust zet ze haar verhaal kracht bij door diep te zuchten.

Gelijk moedig ik haar aan om daar mee door te gaan
“Prima reactie, haal nog maar eens heel diep adem,” zeg ik tegen haar. “Druk je longen maar naar je tenen. En ontdek dan dat met elke uitademing, je de energie die je somber maakt naar buiten blaast.” En ondertussen houd ik haar ademhaling in de gaten, zodat ik in het zelfde tempo met haar mee ga. “En stel je voor dat je met de inademing die daarop volgt een heleboel vrolijkheid, licht en positiviteit inademt. Jouw brein reageert hierop alsof het echt waar is. Dus als jij net doet alsof je een heleboel positieve energie in ademt, ga je je ook echt zo voelen,” sluit ik deze oefening af. Zo help ik haar gebruik te maken van iets wat heel normaal is en wat ze dus automatisch al doet. Door er bewust en anders naar te kijken, ervaart ze hoe ze het in kan zetten om zich beter te gaan voelen.

Dit gaat moeiteloos
Na 3 maal diep adem te halen, zie ik de frons in haar voorhoofd verdwijnen. “Nou ja,” zegt ze: “Dat is simpel en het werkt ook nog. Ik voel me nu al beter!” Zo eenvoudig kan het zijn. Door je aandacht te vestigen op iets wat goed voor je is, ga je je echt beter voelen. En door daar vooral niet te veel over na te denken maar door het gewoon te doen, werkt het snel. Dat nadenken over wat zwaar en somber is, helpt namelijk niet om je goed te voelen.

Vallende blaadjes maken je niet somber
Net als dat je niet chagrijnig wordt van de regen. Van regen word je namelijk alleen maar nat. En blaadjes vallen omdat de natuur dat zo geregeld heeft. Ze zijn niet in staat om jouw humeur te beïnvloeden. Het zijn je gedachten hierover die je somber en chagrijnig maken.

Jouw gedachten organiseren het zo
Het werkt echt zo dat als jij denkt dat je somber wordt van het weer, jouw hersenen daar zo op gaan reageren dat je je daadwerkelijk somber gaat voelen. Jouw lichaam gaat vervolgens stoffen aan maken die dit nog eens extra ondersteunen. Dus door er aan te denken, voel je je ook zo.

Ik vind dat reuze interessant. Want als je daar toe in staat bent, kan je het dus ook omdraaien. Wist jij dat als jij ondanks de regen, denkt aan je heerlijke warme huiskamer, of die leuke afspraak die je ’s avonds hebt of iets anders leuks wat je te wachten staat je lichaam daar dus ook op reageert. Je gaat je beter, energieker en positiever voelen.

Probeer het maar:

  • Haal diep adem
  • Blaas al je zorgen en ellende uit
  • Haal weer diep adem
  • En laat alle positiviteit die je bedenken kan naar binnen stromen

Verandert het de oorzaak van eventuele zorgen en ellende?
Nee, dat niet. Maar wel de manier hoe je er naar kijkt. Het vallen van de blaadjes, houd je niet tegen. Net als het feit dat regen je nat maakt. Die situaties zijn niet te veranderen. Wel je gedachten daarover en dat helpt enorm. Want het maakt je creatiever, positiever, energieker en gezonder! En het lijkt mij persoonlijk een goed plan om zo richting 2015 te gaan.

PS:  Heb je liever persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.