Stop ’t zoeken!

Lang geleden riep een hockey-vriendinnetje van mij dit altijd als ze binnenkwam in het clubhuis of waar dan ook. Ze had direct de aandacht. En ik weet ook dat als ze dit leest ze hem zeker herkent. Zelf gebruik ik deze tekst ook regelmatig maar dan om de aandacht te vestigen op iets waar een cliënt van mij mee worstelt. Lees even verder…

In de stoel

Er zat een vrouw bij mij in de stoel van eind dertig jaar. In haar zat een diepe onzekerheid die ze maar niet kwijt raakte. ‘Ik ben overal geweest en alles helpt een beetje,’ begon ze haar verhaal. ‘Maar wat ik ook doe en welke boeken ik ook lees, iedere keer komt toch die onzekerheid weer boven drijven. Doe ik het wel goed? Ben ik echt wel de moeite waard? Mag ik wel voor mijzelf kiezen? Maar ik vraag mijzelf voornamelijk af waar toch die onzekerheid vandaan komt.’ En ze gaat nog even door met vertellen welke therapieën en trainingen ze allemaal al gevolgd heeft.

Ze eindigt met de vraag
‘Kan jij mij helpen?’ En ze vraagt of ik een methode heb die er voor kan zorgen dat ze zelfverzekerd door het leven kan gaan. Ik kijk haar aan en vertel haar dat niet ik of mijn faith-methode er voor kan zorgen dat ze zekerder door het leven kan gaan.  ‘Maar,’ vertel ik haar: ‘Ik kan je wel op weg helpen door je een aantal inzichten aan te dragen. Het is aan jou of je ze aan wil nemen ja of nee. Jij zal het zelf moeten inzetten, begrijp je wel?’ Ze knikt als bevestiging en kijkt mij verwachtingsvol aan.

Het eerste inzicht

Ik ga wat verzitten en kijk haar recht in haar ogen aan en zeg: ‘Stop met zoeken. Dit is het eerste wat handig is om te doen. Want door te blijven zoeken naar de oorzaak van je onzekerheid, houd je het in stand. Je pakt het gevoel van onzekerheid niet vast en dan kan je het ook niet loslaten. Door te blijven zoeken in je verleden naar wat je onzekerheid heeft veroorzaakt, blijf je uit het NU. En je leeft alleen NU, niet vroeger. En ook niet in de toekomst dus ook daar kan je je onzekerheid niet oplossen.’ Haar ogen worden wat groter maar er komt nog geen vraag. Dus ik ga door: ’Als je al heel lang op zoek bent naar een oorzaak en je vindt het niet, zoek je wellicht gewoon te ver. En mede door dat zoeken, lijkt het erop dat je onzekerheid de afgelopen jaren steeds iets meer is geworden. Je hebt namelijk steeds de focus gelegd op het onzeker zijn. Terwijl het handig is om te kijken naar de zaken waar je je zelfverzekerd van gaat voelen. En om aandacht te geven aan dingen of mensen die helpen om nog meer op jezelf te gaan vertrouwen.’ Eindig ik mijn advies.

zoeken Vragende ogen
Grote, vragende ogen kijken mij aan. Langzaam verandert haar blik in een soort staar-stand. ‘Eigenlijk zeg jij dus dat als ik mijn onzekerheid eerst accepteer dat het dan over gaat?’ vraagt ze. ‘Dat klopt,’ antwoord ik haar. ‘Maar het kan ook zijn dat jij deze onzekerheid nodig hebt om verder te komen. Dat het jou helpt om jouw behoefte aan persoonlijke ontwikkeling verder te voeden. Als je gaat zien dat dit gevoel van onzekerheid bij jou hoort en dat het je het nodige oplevert, hoef je er niet meer vanaf. Het helpt je om meer kennis te verzamelen. Dus doe je zelf een plezier en stop ’t zoeken, je bent al daar waar je wil zijn.’

Je bent al daar
‘Door te genieten van je eigen ontwikkeling die je hebt meegemaakt, kan je zomaar ontdekken dat je eigenlijk al heel ver bent. En dat je dus ook goed genoeg bent, als jij dat zelf vindt. Hetzelfde geldt voor de vraag of je wel de moeite waard bent. Je hebt al zoveel tijd en energie in je zoektocht gestopt, dus jij bent zeker de moeite waard. Anders had je dat niet gedaan toch?’

Het kwartje viel
En als kwartjes vallen, nodig ik mensen altijd uit om op de tafel te komen liggen. ‘Schoenen uit, sluit je ogen en ontspan maar. Wil je een dekentje?’ vraag ik haar nog. De behandeling die ik haar dan mag geven, helpt om het inzicht wat ze net aangenomen heeft nog meer zijn werk te laten doen. Blokkades lossen op en de energie stroomt weer waar het nodig is. Ze komt een beetje emotioneel van de tafel af. Dat is een goed teken.

Over 3 weken
We maken een afspraak over 3 weken. Dan gaan we ontdekken welke andere keuzes haar ook helpen om haar zelfvertrouwen te laten groeien. Hierna gaat ze wat verward maar blij naar huis. Met een mooi inzicht rijker.

Ik heb echt het mooiste beroep wat er is.

PS: Heb je liever persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

Please follow and like us:

Een gedachte over “Stop ’t zoeken!

  1. Inge, wat voel ik met deze persoon mee. Als ik dit lees, moet ik weer denken aan onze gesprekken en jouw behandelingen en dat voelt heel goed. Met deze vrouw gaat het met jouw adviezen en behandelingen ook helemaal goedkomen, ik weet het zeker. Ik hoop voor haar dat ze zich net zo fantastisch mag voelen als ik destijds bij jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.