Als de ander maar gelukkig is

ILoveMe‘Als je niet goed bent voor jezelf, kan je ook niet goed zijn voor een ander.’ Dit zijn de wijze woorden van mijn moeder. En niet alleen van mijn moeder maar van vele moeders. En weet je, ze hebben gelijk.  En toch gebeurd het nog heel vaak dat mensen zichzelf wegcijferen voor de ander.

We zijn er allemaal tot in staat. De één is er wat beter in dan de ander, dat wel. Maar veel van ons zijn vooral bezig met wat de ander belangrijk vindt. We passen ons aan. En bewust of onbewust hopen wij daar zelf ook een goed gevoel van te krijgen.En dat is eigenlijk best wel vreemd. Je geeft als het ware een ander te eten en hoopt dat jouw eigen trek daar van over gaat.

Een verhaal uit de praktijk
Er kwam een vrouw bij mij in de praktijk die kampte met onzekerheid. Ze kreeg het maar niet voor elkaar om haar zelfvertrouwen op te bouwen. En ze vertelde mij dat haar man haar daar ook niet erg mee hielp. Ik vroeg haar of ze daar een voorbeeld van kon geven.

‘Ik was wezen winkelen met mijn vriendin en had een gave, rode blouse gekocht. Ik vond hem zelf ook leuk natuurlijk maar ik wist ook dat mijn man erg van deze kleur hield. Dus ik hoopte hem daarmee te verrassen. In de winkel hadden ze dezelfde blouse ook in het blauw en die vond ik eigenlijk leuker. Maar ik wilde mijn man graag gelukkig zien, dus ik koos voor de rode. Maar toen ik thuis kwam en hem aan mijn man liet zien, was hij helemaal niet zo blij als ik gehoopt had! Natuurlijk vond hij hem wel leuk maar ik had gewoon meer enthousiasme verwacht. En toen dacht ik gelijk weer dat ik het niet goed had gedaan.’ En ik zag de onzekerheid over haar gezicht trekken.

Dus als ik het goed begrijp heb jij je aangepast aan de smaak van je man, in de hoop hem gelukkig te maken zodat jij zelf ook gelukkig zou worden?’ ‘Ja, precies!’ Zei ze blij met mijn begrip. ‘En nu dat niet gelukt is, ben jij niet gelukkig en jouw man waarschijnlijk ook niet want ik begrijp dat je je onvrede hebt geuit naar hem.’ ‘Ja natuurlijk,’ zei ze direct. ‘Maar wat ik niet begrijp,’ vervolgde ik mijn verhaal: ‘Is waarom je niet gekozen hebt voor de blauwe blouse? Want die vond jij zelf toch mooier? Zou dat niet handiger zijn geweest? Want als jij blij bent, straal je meer en zie je er nog beter uit. Door te kiezen voor jouw eigen smaak, zorg je goed voor jezelf. Je neemt als het ware de verantwoordelijkheid voor jouw geluk in eigen handen. Nu heb je dat in de handen van een ander gelegd en die kan het nooit precies zo aan jouw geven als dat jij nodig hebt. Je legt het buiten jezelf in de hoop jezelf te gaan vertrouwen.’ Het kwartje viel. En na de behandeling vertelde ze mij dat ze had besloten om de blouse om te gaan ruilen voor de blauwe. Het nemen van die beslissing gaf haar al een heel goed gevoel. De weken daarna groeide haar zelfvertrouwen en de relatie met haar en haar man werd sterker. Ze pakte de verantwoordelijkheid voor haar eigen geluk in eigen handen. En ze ging steeds vaker voor zichzelf kiezen en dat deed haar erg goed. En zo kan een eerste, eenvoudige stap, grote gevolgen hebben.

Als iemand vooral leeft naar wat-goed-is-voor-een-ander, wijs ik ze vaak op het advies van de stewardessen in het vliegtuig. In het vliegtuig adviseren ze namelijk ook om in geval van nood eerst het zuurstofmasker bij jezelf op te zetten en dan pas bij je kind. Is dat egoïstisch? Nee, dat is erg slim! Want zonder zuurstof kan jij niet helder nadenken, laat staan voor je kind zorgen. Door de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te pakken, ben je goed voor je kind. Sterker nog, je geeft ook nog eens het goed voorbeeld.

Dus wees wijs, kies voor wat goed is voor jou. Houdt rekening met de ander maar ook met jezelf. Daar word jij gelukkig van en dan heb je wat uit te delen.

PS: Heb je liever persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.