Een bijzondere samenwerking

Jij en jouw zelfvertrouwen kunnen alles aan. Er is in feite een prachtige samenwerking. Deuren gaan open en geen berg is te hoog. Jij kiest er voor om iets te doen en jouw zelfvertrouwen bevestigd dat het een prima keuze is om dat gene te gaan doen. Dat voelt goed en samen gaan jullie het nieuwe avontuur aan.

Klinkt goed
hoor ik je zeggen. ‘Maar wat als die samenwerking wordt verbroken door iets van buitenaf?’ Tja, dat gevoel kennen we allemaal. Je hebt het gevoel dat je op de goede weg zit en dan ineens BOEM, ziet de wereld er anders uit. Weg zelfvertrouwen! En wat dan te doen. Veel mensen gaan het dan buiten zichzelf zoeken. Want als het er op lijkt dat de oorzaak buiten zichzelf ligt, hebben mensen de neiging om daar ook de oplossing te zoeken. En ze gaan proberen nieuw vertrouwen te halen uit werk, geld, partner, status, etc, etc,

Dat helpt even een beetje
Maar niet voor lange duur. Als jij jezelf verantwoordelijk weet te maken voor het terugkrijgen van dit zelfvertrouwen, dan heb je de beste kans van slagen.  Want het is jouw zelfvertrouwen, niet van een ander. Het goede nieuws is het kan je ook niet worden ontnomen. Je kan het wel even kwijt zijn. Maar het zit nog steeds in jou. Het is alleen even minder zichtbaar door hetgeen je hebt meegemaakt. En omdat er wellicht iets heftigs gebeurd is, is er iets veranderd in jou. En dat maakt dat jij jezelf niet meer herkent en werken ook bepaalde gewoontes die je had niet meer. Daarom is het goed om iets anders te doen om het terug te krijgen. Dat is iets om over na te denken hé. Ik zal een voorbeeld uit de praktijk geven hierover.

Ze zat wat aan haar shirt te plukken
De jonge vrouw kwam onzeker over. Ze zat voor de eerste keer bij mij in de stoel. Als ik haar vraag wat ik voor haar kan doen, begint ze zachtjes te praten. Het lijkt alsof ze mij nauwelijks durft aan te kijken als ze vertelt over haar relatie die stukgelopen is. Haar vriend heeft het na 5 jaar uitgemaakt omdat hij gevoelens had voor een ander. ‘Ik dacht dat het zo goed ging tussen ons,’ en ze kijkt mij vragend aan. Alsof ik haar daar de bevestiging op kan geven. ‘Mijn zelfvertrouwen is helemaal weg. Hij heeft het gewoon afgepakt!’ En dan begint ze zachtjes te snikken.

Ik geef haar een tissue
Hiermee vangt ze haar tranen op en dat is goed. Met de tranen spoelt ook verdriet weg. Ik vraag haar waarom ze het vertrouwen in zichzelf is kwijt geraakt. Ze antwoord wat geïrriteerd: ‘Nou, ik heb alles voor hem gedaan. Ik vertrouwde hem en nu heeft hij mij belazerd. Hij heeft mijn zelfvertrouwen afgepakt! En wat ik ook doe, niets helpt. Sporten niet, met mijn vriendinnen op stap helpt ook niet. En dat komt allemaal door hem,’ zegt ze boos. En weer stel ik haar een vraag: ‘Maar is dat ook echt zo? Is het echt waar dat iemand het vertrouwen in jezelf zomaar af kan nemen?

Vertrouwen in jezelf is iets wat echt van jou is. Tenzij jouw zelfvertrouwen af hing van de liefde die je van je vriend kreeg. Maar dan hebben we het eigenlijk meer over het vertrouwen hebben in de ander dat weg is.’ ‘Tja,’ zegt ze: ‘Daar heb je wel wat te pakken. Ik vertrouwde heel erg op onze relatie. En nu dat over is, lijkt het alsof mijn zelfvertrouwen ook weg is,’ zegt ze ineens heel wijs. ‘Maar hoe vind ik dat dan weer terug, want ik durf echt geen keuzes meer te maken. Ik denk steeds dat ik het toch niet goed doe.’ zegt ze. Ik geef haar 5 korte inzichten waar we de komende tijd mee gaan werken:

  • faith-a-living-and-unshakable-confidenceVoel slechts de pijn van je gebroken hart, meer niet. Voorkom veroordelen van jezelf, dat voegt niets toe
  • Geef vooral aandacht aan alles wat er goed gaat in je leven. Want alles wat je aandacht geeft, groeit
  • Spreek met jezelf af om meer dingen te doen die je leuk vindt. EN houd je aan die afspraken. Zo ga je jezelf weer vertrouwen
  • Ga heel bewust in het NU leven, want je hebt alleen dit moment
  • En wees echt lief zijn voor jezelf. In woorden en daden

De komende maanden gaan we dit op maat voor haar inzetten
Het is allemaal nog wat veel maar het eerste kwartje is gevallen. Ze is zich bewust geworden van het feit dat de samenwerking met haar zelfvertrouwen dus helemaal niet gestopt is. Sterker nog, ze is hard op weg om haar handtekening te zetten onder een vast contract. Ze pakt de verantwoordelijkheid voor haar leven weer in eigen hand en gaat met positieve energie naar buiten. De eerste stap is gezet.

PS: Heb je liever persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.