Wanneer ben je goed genoeg?

‘Ik ben niet goed genoeg.’ Deze overtuiging staat denk ik met stip op nummer één in de lijst van beperkende overtuigingen. En ik weet ook dat deze op de een of andere manier bij iedereen af en toe de kop op steekt.

Maar sommige mensen voelen zich vaak zo
Veel mensen die met de klacht ‘overbelasting’ bij mij in de praktijk komen, hebben dit gevoel de hele dag. Een paar keer per week spreek ik met iemand die wil voldoen aan een beeld dat staat voor ‘goed genoeg zijn’. Maar wie bepaalt dat nu eigenlijk? Wie bepaalt nu wat goed genoeg is? Is dat je vader of moeder, je partner of je werkgever? Het staat nergens geschreven en er zijn nergens regels voor te vinden. Toch stellen wij ons het doel om goed genoeg te zijn. Best vreemd toch? Tijd dus om je daar eens bewust van te worden.

Het zoeken naar goedkeuring begint al vroeg
Want wie heeft er niet als kind mee gekregen dat je aan bepaalde voorwaarden moest voldoen? Je moest lief zijn, stil zitten, je bord leeg eten, goed luisteren… Want anders…! Je moest dus iets ‘goed’ doen anders zou er iets gebeuren. Je kreeg straf, moest op de gang zitten of net zolang aan tafel blijven zitten tot je je bord leeg had. Je moest als kind dus al voldoen aan ‘het genoeg’ van een ander. Jij werd niet afgekeurd maar wel je gedrag. Helaas trekt een kind zich dat toch vaak persoonlijk aan en gaat er alles aan doen om die goedkeuring te krijgen. Als kind hebben wij dus al afgeleerd om te luisteren naar wat we eigenlijk zelf goed vinden. En dat terwijl je eigenlijk zelf al heel goed wist wanneer je lief was. En wat je niet wilde horen. Of wanneer buik vol was. En zeker ook wanneer je benen heel graag wilden bewegen.

En dat gaat door als je volwassen bent
Je wil goedgekeurd worden door mensen in je omgeving. Door je partner, je collega’s, je werkgever en zelfs door wildvreemden. Want als je die allemaal tevreden kan stellen, dan is het goed genoeg, denken wij vaak.

Als dat je streven is, dan heb ik slecht nieuws. Dat is onmogelijk!

Je kan het niet voor iedereen goed doen
Sterker nog, je kan het maar voor één iemand goed genoeg doen. Dat ben je namelijk zelf! Jij bent de enige die kan weten en voelen wanneer je goed genoeg bent. En dat weten wat goed is voor jou, zit diep van binnen. Als kind wist je het al maar dat is heel diep weggestopt. Maar het zit er nog wel! Vertrouw daar maar op.

Dus ga eens na bij jezelf
Hoe vaak zeg jij het is ook nooit goed? Of ik ben toch niet goed genoeg? Is dat iets wat jij zelf vindt of is dat omdat je wil voldoen aan de verwachtingen van de ander? Als je iets doet, doe je het dan voor jezelf of doe je het om goed gekeurd te worden door een ander? Komt dit uit jou systeem of kijk je naar het systeem van de ander en wil je graag daar bij horen?

Als je door jouw antwoorden gaat ontdekken dat je dingen vaak doet om goedgekeurd te worden door de ander, dan is het tijd om dat te gaan veranderen. Natuurlijk vinden we het allemaal fijn als we (h)erkenning krijgen van iemand die belangrijk of ook minder belangrijk voor je is. Maar het begint bij jezelf.
Kijk even met mij mee en beantwoord deze vragen:

  • Wanneer was jij voor de laatste keer echt trots op jezelf voordat iemand anders dat ook was?
  • Hoe vaak doe jij iets in de hoop dat een ander het goed genoeg vind zonder dat je kijkt of jij het zelf wel goed vindt?
  • Ben jij je bewust van wat jij belangrijk vindt en zorg je er dan ook voor dat je jezelf tevreden houdt?

Ga daar maar eens voor zitten en luister naar je hart
Want het hart spreekt de waarheid. En als je ontdekt dat je ondanks het feit dat je heel erg je best doet, jij jezelf nog steeds afkeurt, dan ligt de oplossing dus bij jou zelf. En weet dan ook dat het nog niet te laat is!

genoeg zijnOp het moment dat jij voldoet aan je eigen verwachtingen, dan is het goed genoeg
Want het zijn jouw prestaties, jouw voorwaarden en jouw overtuigingen. Ben jij tevreden over jezelf, laat het dan vooral toe. En stop met proberen om het nog beter te willen doen. Ga niet nog door om het een ander naar de zin te maken, want dan doe je jezelf te kort. Als jij jezelf goed genoeg vindt en je weet dat je handelt vanuit jouw eigen hart, dan voelt dat goed en zeker. Geef alles wat je in huis hebt om het jezelf naar je zin te maken. Het is tenslotte jouw leven en jij bent de enige die het kan leven.

PS: Wil je graag persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat dan hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Wanneer ben je goed genoeg?

    1. Zeker Edith! De ene overtuiging is makkelijker om te buigen dan de ander. Het ligt er aan hoe lang je ze al hebt en hoe diep het zit. Maar met de bereidheid ze los te laten, ben je al een heel eind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.