Kwetsbaar zijn

Sta jij het jezelf toe om kwetsbaar te zijn?
Vertel jij het als je verdriet hebt? Of dat je geraakt bent door iets of iemand. Durf jij het aan te geven dat het zeer doet wat er speelt in je leven? Ondanks dat veel mensen weten dat het handig is om je af en toe kwetsbaar op te stellen, staan we het niet vaak toe. Iets weten is toch echt iets anders dan het ook echt doen.

Vaak zie ik dat men kiest voor één van de twee opties om maar niet kwetsbaar te hoeven zijn
De eerste is negeren. Het er maar niet over te hebben, want dan is het er niet. Of met kiest voor verwijten. Ze geven de ander vaak de schuld van iets of gaan zichzelf van alles verwijten, maar blijven in ieder geval ver van hun gevoelens af. Ik zie dit regelmatig gebeuren en echt, beide helpen niet.

Er is maar één manier om van verdriet of pijn af te komen
En dat is door te accepteren dat het er is. Door de emotie waar je last van hebt, aan te kijken. En door het vast te pakken. Dan kan je gaan beginnen met loslaten. Soms lukt dat in één keer, soms gaat het in stukjes. Allebei is goed. Het delen met anderen helpt hierbij. Want als jij kan laten zien wat er bij jou speelt, geef je de ander ook de ruimte. Door je kwetsbaar op te stellen, kom je in je kracht en help je de ander in feite ook op weg.

Toch vind ik het ook wel eens lastig
Maar als het helpt om een ander het inzicht te geven dat ook hij of zij mag gaan loslaten, deel ik mijn verhaal. Laatst had ik een jonge vrouw tegenover mij zitten. Ze kwam uit een burn-out en om haar nog wat meer handvatten te geven, vroeg ik haar of ze naar mijn workshop over de faith-methode wilde komen. De filosofie achter mijn methode sprak haar zeker aan. En toen vroeg ze: ‘Maar Inge, hoe weet jij nou dat het echt werkt die faith-methode?’ Ik moest even slikken want ik heb deze methode in eerste instantie geschreven omdat ik hem 2 jaar geleden zelf heel hard nodig had. Ik vroeg haar of het goed was als ik iets over mijzelf vertelde. En toen ze daar geen probleem mee had, vertelde ik haar dat ik mijn broer Stefan heb verloren in augustus 2013. Stefan overleed door zelfdoding en liet ons intens verdrietig en in shock achter.

Mijn leven stond stil, ik was kapot.
Mijn maatje in ons gezin had een keus gemaakt waar ik niets van begreep. 3 Maanden daarvoor had ik mijn praktijk geopend en ik wist niet hoe ik met dit verdriet in mijn lijf, anderen nog kon gaan helpen. Maar dat wilde ik wel! Ik ben gaan zoeken naar handvatten maar kon niets vinden. Ik had veel kennis en ervaring maar kon er niets mee, dacht ik. Rouw is toch iets anders dan overbelasting, stress of burn-out? Natuurlijk kon ik kiezen voor verwijt en ook ik heb mij daar toe laten verleiden. Maar het hielp niet. Niemand kon mijn verdriet weghalen, dat moest ik zelf doen. Het was namelijk mijn pijn, niet van een ander. Dus ik koos ervoor om al mijn kennis en kunde te bundelen.

Ik ben gaan voelen wat er was, zonder verwijt of oordeel naar een ander of mijzelf. Dwars door alles heen. Het was tenslotte alleen mijn gevoel. En of dat nu verdriet, angst of eenzaamheid is, door het te voelen, pak je het vast en kan je beginnen met loslaten.

Ik heb mijn aandacht gericht op gedachten waar ik rustig van werd en waar ik uiteindelijk ook weer blij van werd. In mijn geval, ben ik mij gaan richten op de liefde die er tussen ons is. Want het is mijn overtuiging dat de liefde altijd blijft bestaan. Deze gedachte voelt nog steeds goed kan ik je vertellen!

Ook ben ik dingen gaan doen waar mijn energie weer van ging stromen, waar ik door geïnspireerd raakte zodat ik deze energie door kon geven aan anderen. Mijn werk is namelijk mijn passie dus ik deel graag. Dit heeft er voor gezorgd dat ik ben gaan bloggen. Door mijn ideeën en gedachten op papier te zetten, heb ik een heleboel losgelaten waar ik niets aan had.

En dan waren er ook nog van die dagen dat ik helemaal tot niets in staat was. Alsof er een olifant op mij ging zitten die niet op wilde staan. Deze dagen beleefde ik van minuut tot minuut. Geen weerstand, geen gedachten over de dag van morgen, alleen het nu. Meer niet. Dit maakt de last van de olifant lichter en uiteindelijk stond ze op. En was ik weer een stuk kwijt.

En als laatste ben ik goed voor mijzelf gaan zorgen. Gezonde voeding, rustig aan bewegen, veel water en vooral ook veel lachen. En natuurlijk heb ik behandelingen gehad van lieve collega therapeuten. Zo werkte ik aan lichamelijk herstel.

Het kwam er eigenlijk op neer dat ik iedere dag keek wat ik nodig had
En door één van de 5 stappen zoals hierboven beschreven op mijzelf toe te passen, kon ik snel weer goed functioneren. Zonder voorbij te gaan aan een gezond rouwproces! Ik stond mijzelf toe om mijn leven weer op te pakken en te kiezen voor wat goed was voor mij. Waar ik weer blij van werd. Het geloof in mijzelf en kwam terug en is nu sterker dan ooit. Net als de verbinding met mijn broer. Ik ben nu vooral dankbaar dat ik zoveel van hem heb mogen leren.

Een half jaar na het overlijden van mijn broerFaith-sea
Werd ik door iemand uitgedaagd om deze stappen eens uit te werken en op te schrijven. Dit heeft de faith-methode tot resultaat. Iets waarvan ik dus uit eigen ervaring weet dat het werkt. Inmiddels geef ik er workshops over en heb ik dit verhaal gebundeld in een eBook. En ik heb het zo gemaakt dat het helpt om het vertrouwen in jezelf weer terug te krijgen. Want dat is nodig om je leven weer op de rit te krijgen. Dus ik zet de vijf stappen ook in bij mensen die bijvoorbeeld zichzelf zijn verloren door een burn-out, stress of die pijn hebben van een scheiding. Ook dit zijn vormen van verlies.

De dame tegenover mij in de stoel was zichtbaar geraakt maar ok
Er was een mooi moment van gelijkwaardigheid en kwetsbaarheid.

Waarom ik dit deel?
Ik zie zoveel mensen die worstelen met verdriet en onzekerheid en dat is zo zonde! Ze gaan deze gevoelens niet aan uit angst om nog kwetsbaarder te worden. En dat terwijl het je in je kracht kan zetten. Dit kan je doen door andere keuzes te maken en door energie te stoppen in herstel in plaats van in oordeel en verwijt. Zo pak je je leven weer in eigen hand. En ik wil zoveel mogelijk mensen daar bij helpen.

Want ik gun ieder mens dat gevoel van vertrouwen en kracht!
Want nu je toch hier bent in dit leven, kan je er maar beter voor kiezen om er een gelukkig leven van te maken.

Wil jij dit ook ontdekken? Kom dan naar mijn eerst komende workshop en kies voor dat wat je helpt en energie oplevert. Geloof mij, het maakt je leven veel vrolijker en rijker!

 

PS: Wil je graag persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat dan hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

Please follow and like us:

6 gedachten over “Kwetsbaar zijn

  1. lieve Inge, dat heb je prachtig verwoord. We kunnen zoveel uit boeken halen maar uiteindelijk lees je dan met je hoofd. Het lezen van je hart, het doorvoelen wat je ziel nodig heeft is een ander verhaal. Hier moet je de tijd voor nemen, er doorheen gaan. Denken in liefde aan onze broer, onze vader, geeft een traan en een lach maar vooral een diep gevoel van liefde ( dwars door het gemis heen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.