HSP? Nou en!

De laatste tijd heb ik mij weer behoorlijk verdiept in hoogsensitieve personen (HSP). En er valt mij iets op en dat wil ik toch echt even delen.

De verhalen die ik lees en de oplossingen die geboden worden, zijn vaak vaak gericht op de negatieve aspecten van HSP zijn. Natuurlijk, het is een feit dat veel mensen die niet weten dat ze HSP zijn, sneller dan gemiddeld overbelast zijn. En ook als je het wel weet, kan de wereld soms te groot zijn. Maar als je dat eenmaal geaccepteerd hebt en weet hoe je goed voor jezelf moet zorgen, is het vooral een geweldige capaciteit! En daar wil ik het nu eens over hebben.

HSPGoed voor jezelf zorgen is te leren
Belangrijk is om te ontdekken dat je leert wat voor jou persoonlijk de grootste uitdagingen zijn. Dat is namelijk voor iedere HSPer verschillend. En dan is het zaak om daar rekening mee te houden en om daar soms maatregelen voor te nemen. Daar is namelijk helemaal niets geks of vreemds aan. Het is vooral erg verstandig. Want laten we wel wezen. Als je zicht niet optimaal is, schaf je een bril of lenzen aan. Dan ga je niet de hele tijd binnen zitten omdat je niet goed ziet. Nee, dan is het heel normaal dat je daar een hulpmiddel voor aanschaft. Je zorgt er zelf voor dat je goed ziet zodat je weer kan doen waar je van geniet. Dus als je gevoeliger bent dan gemiddeld, zorg voor hulpmiddelen en alles wat je nog meer nodig hebt om lekker te kunnen leven.

Iemand die HSP is, is niet meer of minder dan een ander
‘Wij hebben gewoon een andere gebruiksaanwijzing’, zeg ik altijd. En als je die eenmaal goed gelezen hebt, wordt je leven een stuk makkelijker en vooral leuker. Heb je door het niet weten dat je HSP bent, beschadigingen of angsten opgelopen? Pak de verantwoordelijkheid voor je leven in eigen hand en zoek hulp! Er mee rond blijven lopen, is zonde van dit prachtige leven. Want er zijn zoveel mooie dingen te beleven!

Door de focus te leggen op het niet overbelast willen raken, is de kans dat je overbelast raakt vele male groter. Want alles wat je aandacht geeft groeit. Je kan beter de focus leggen op de dingen waar je energie van krijgt. Ik lees verhalen over mensen die volledig van slag raken als ze in een drukke stad rondlopen. Of intens verdrietig zijn als ze even op bezoek zijn geweest bij de buurvrouw die in scheiding ligt. En mensen die zich onbegrepen en eenzaam voelen in hun manier van naar de wereld kijken. Dit zijn ook echt wel de ervaringen die elke HSPer zal herkennen. Maar je hoeft je er niet door uit het veld te laten slaan. Laat staan dat het je leven gaat beheersen.

Dat is namelijk ontzettend zonde!
Want natuurlijk zijn de bovengenoemde situaties voor een HSPer pittiger dan gemiddeld. Echt, ik weet er alles van. Maar door de negatieve aspecten uit te vergroten, maak je het een zware eigenschap. En dat is echt nergens nodig. Sterker nog, je doet jezelf te kort!

Inderdaad je voelt, ziet, ruikt, proeft, hoort en ervaart meer dan gemiddeld. Maar dat betekend vooral dat:

 • Je de geur van rozenstruik in de straat tot in je tenen voelt
 • Je precies weet wat je kan zeggen om iemand blij te maken
 • Je meer dan gemiddeld openstaat om de kracht van je hart te kunnen ervaren
 • Je kan verdwijnen in de kleuren van een schilderij
 • Je intens kan genieten van prachtige dagdromen
 • Je zomaar onverwacht heerlijk meedeint met de klanken van mooie muziek
 • Je gevoeliger bent voor de kracht van kristallen
 • Je vervult kan raken van een lachend kind
 • Je niet veel nodig hebt om van elke dag een feestje te maken
 • Etc. etc.

Met liefde zou ik elke HSPer willen uitnodigen om de komende weken de focus te leggen op alle mooie dingen in het leven. Misschien is het even wennen maar doe het maar gewoon. Stap uit je comfort zone en pak je eigen gevoelige leven vast. Vergroot alle geweldige dingen die op een dag gebeuren eens lekker overdreven uit.

 • Ga los op de kleuren en geuren van de natuur
 • Schrijf al je innerlijke belevenissen eens op en dan alleen de positieve (kan je ze ook terug lezen op een mindere dag)
 • Zet muziek op die je laat dansen en doe dit ook eens in de regen
 • Kijk de film The power of the heart en word je volledig bewust van wat dit met jou doet
 • Zoek een andere HSPer op en ga heerlijk de diepte in samen
 • Ga dus vooral alles doen wat voor jou belangrijk is en waar je je zintuigen positief mee prikkelt!

Gaat het door je hoofd ‘was het maar zo makkelijk’
Wil je dit allemaal wel maar heb je geen idee hoe dat moet? Kijk even op www.krachtigenhsp.nl. Want alle verhalen hebben een prachtige en unieke leergang opgeleverd voor HSPers die intens willen leren genieten van hun gevoelige leven.

 

PS: Wil je graag persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat dan hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Over Inge Miltenburg-BoseBook faith-methode
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.