En dan denk je dat alles goed gaat en dan ineens hoor je het weer. Die o zo vervelende ‘ja maar’. Die ‘ja maar’ die ervoor zorgt dat je gaat twijfelen, die je angstig maakt, die je keel dichtknijpt…
Die ‘ja maar’ waar je helemaal niets aan hebt. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Op de één of andere manier zijn wij mensen vaak geneigd om als alles goed dreigt te gaan, te gaan kijken naar wat toch nog roet in het eten kan gooien. We gaan bedenken wat voor nare dingen er allemaal zouden kunnen gebeuren.
Stel, je hebt een leuke baan en je gaat elke dag vrolijk naar je werk. De zaken gaan redelijk goed maar het kan beter. Het bedrijf waar je voor werkt is financieel nog niet helemaal gezond na de crisis. Maar iedereen zet zich volledig in om weer goede resultaten te behalen. Er is eigenlijk geen enkele reden om negatief te zijn. Zeker omdat de cijfers aantonen dat het bedrijf weer groeit.
Maar dan, zomaar ineens, komt die ene nare gedachte. ‘Ja maar, stel dat het toch misgaat. Dat we het toch niet gaan redden en dat ik zonder werk kom te zitten. En dat ik dan de hypotheek niet kan betalen en dat we ergens op een flatje 3-hoog achter terechtkomen.’ Dit soort gedachten zorgen ervoor dat je wakker ligt ’s nachts. Dat je keel dichtgeknepen wordt en je bloeddruk omhoog schiet. En dat voelt helemaal niet fijn.
‘En’, vraag ik dan altijd als mensen mij zo’n soort verhaal vertellen, ‘Helpt dat? Helpt het om zo te denken? Draagt het bij tot groei van het bedrijf? Motiveert het jou en word je er creatief van om zo te denken?’ ‘Nee natuurlijk niet’, is steevast het antwoord. En dan komt vaak de meest bijzondere opmerking daar weer achteraan. ‘Ik moet toch ook rekening houden met het feit dat het mis kan gaan, anders is straks de teleurstelling zo groot…’
Persoonlijk vind ik dat nogal krom
Dus het is beter om kostbare tijd te stoppen door aandacht te geven aan gedachten die je rot en angstig laten voelen. Zodat als je daarin bevestigd wordt, jij vast voorbereidend bezig bent geweest? Je hebt al de nodige angst en stress in je lijf zitten, dus dan kan je een teleurstelling beter opvangen? Als ik het goed begrijp dan kan je ten tijde van een griepepidemie dus ook maar beter vast in bed gaan liggen wachten totdat ook jij aan de beurt bent? Want dan lig je vast en is het minder erg? Ik snap dat eigenlijk niet zo goed.
Rare manier van denken toch? Want iedereen weet dat dat niet erg handig is om te doen. En toch hebben veel mensen de neiging om uit te gaan van het negatieve. Terwijl dat werkelijk totaal geen zin heeft. Ik noem het, de verkeerde kant op fantaseren. Want alles wat wij kunnen bedenken over wat er nog kan gebeuren is een fantasie. Wij kunnen namelijk nog niet weten wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Ik stel voor om het vanaf nu eens anders te doen. Ga eens kijken naar wat er allemaal goed kan gaan! Kies ervoor om je voor te bereiden op de goede dingen die komen gaan. Stel dat het goed gaat met bedrijf, jullie doen er tenslotte alles aan. Dus als het dan zover is, dan zit er misschien wel een salarisverhoging in. En stel je eens voor wat je daarmee zou kunnen doen. Of misschien ontstaat er ruimte voor een leuk bedrijfsuitje, hoeveel plezier zou je daarmee kunnen hebben? Voelt nu al beter toch!
De voordelen van deze manier van denken zijn eindeloos. Ik noem er even een paar:
- Je wordt er blij van
- Het voelt goed
- Je prikkelt je creativiteit
- Je energie gaat omhoog
- Het motiveert
- Je inspireert anderen
- Meer mensen willen bij jou in de buurt zijn
- Etc etc.
En pakt het toch anders uit, dan heb je je tijd in ieder geval nuttig besteed en ben je krachtig genoeg om het op te vangen. En heb je genoeg inspiratie om in mogelijkheden te gaan denken.
Dus hoor jij een ‘ja maar’ in je hoofd en merk je dat jij je daar niet goed bij gaat voelen. Stop daarmee en zet er een andere ‘ja maar’ voor in de plaats.
‘Ja maar, stel dat het goed gaat. Welke mogelijkheden heb ik dan?’
Waar je ook rekening mee moet houden is dat je op die manier ook de wet van de aantrekkingskracht aan zet. Want alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Dus stel je voor dat alles waar jij aandacht aan geeft, ook nog eens uitkomt…
Ik hoor graag wat het je oplevert!
PS: Wil je graag persoonlijk advies en/of begeleiding van mij? Laat dan hier een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Over Inge Miltenburg-Bos
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige ervaring het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]