Ken je deze opmerking? ‘Kop op, je moet er even doorheen. Maar je komt er vast sterker uit!’ Het is helemaal goed bedoeld… Maar o zo lastig als je midden in een hele heftige tijd zit.

What doesn’t kill you makes you stronger
Als je net een dierbare hebt verloren, of je partner is bij je weggegaan, heb je nog niet het besef dat je sterker uit zo’n rotperiode gaat komen. En als je onverwacht je baan bent verloren, heb je over het algemeen niet gelijk de juiste energieke motivatie om nu een betere baan te vinden. Nee, je bent helemaal uit het lood geslagen en je bent  nog niet in staat om te snappen hoe verdriet of pijn je sterker gaat maken.Ik weet als geen ander hoe dat voelt. Toen ik zelf in de meest verdrietige periode van mijn leven zat, had ik het idee dat ik in 1000 stukjes uit elkaar gevallen was. Ik was zo kwetsbaar als wat en dus verre van sterk. Niets was meer hetzelfde en als ik in de spiegel keek, kostte het mij moeite om mijzelf te herkennen. Ik had dan ook totaal nog niet het idee dat ik sterker uit deze periode zou komen. Er was nog maar weinig van mij over. Mijn basisvertrouwen was helemaal weg en in mijn beleving zat sterker worden, er helemaal niet in.

En toch is het gelukt
Ik heb mijzelf weer in elkaar weten te zetten. Ik heb elk stukje dat ik wilde gebruiken, weer opgepakt, opgepoetst en opgenomen. Ook zag ik dat er stukjes waren die mij niet meer dienden. Ik had er niets meer aan. Stukjes zoals; veroordelen, boos blijven, zelfmedelijden, afhankelijk opstellen, onzekerheid, stoer zijn, aanpassen aan de ander, uitstellen… en zo waren er nog een paar. Deze stukje heb ik weggedaan. Ze zouden mij namelijk niet helpen om mijn leven weer op de rails te zetten. Eén voor één heb ik ze weg gekukeld. Ik stond namelijk voor de keuze; of ik ga hieraan onderdoor of ik kies er nu meer dan ooit voor om te leven.

En dat wilde ik. Ik wilde leven!
Ik wilde meer dan ooit, alles eruit halen wat erin zat. Mijn belangrijkste motivatie was wel, dat ik me weer goed en vrij wilde voelen. Ik wilde mijn leven terug! Ik wilde mijzelf weer herkennen en weer doen waar ik blij van werd. Ik ben naar mijn hart gaan luisteren want die vertelt wat goed is voor je. Zo heb ik zelf ontdekt wat de beste manier is om enerzijds toch een rouwproces door te maken en anderzijds in staat te zijn om je leven weer op te bouwen. Wil je weten hoe? Lees hier meer over mijn faith-methode.

Inmiddels help ik anderen met mijn les
Een paar maanden geleden had ik een cliënt in mijn praktijk die gebukt ging onder een heftige ervaring. ‘Het blijft mij maar achtervolgen,’ zei ze verdrietig. ‘Sporten is zwaar, eten smaakt niet meer en het is net of iedereen het aan mij ziet.’ De dame tegenover mij in de stoel keek mij verdrietig aan. Haar blauwe ogen stonden dof, er was geen sparkle te vinden. ‘Het is nu bijna 2 jaar geleden dat mijn man zomaar weg is gegaan. En op de één of andere manier staat mijn leven nog steeds stil. Ik hoor iedere keer weer zijn stem die zegt dat hij verliefd is geworden op zijn collega. En dat het echt niet zijn bedoeling was maar er was geen houden aan. Hij verwachte notta bene van mij dat ik het wel zou begrijpen, omdat ik toch ook niet gelukkig kon zijn zo?’ Er viel een traan op haar hand terwijl ze zei dat ze het echt niet aan had zien komen.

Ik ben met deze vrouw aan de slag gegaan
En ook zij heeft zichzelf weer in elkaar weten te zetten. Het was prachtig om te zien dat de sparkle terugkwam én dat ze ontdekte dat ze inderdaad niet gelukkig was in haar huwelijk! Ze heeft voor het eerst in haar leven ontdekt wie ze is en hoe ze haar leven in wil gaan richten.

Vol zelfvertrouwen en met heel veel nieuwe plannen hebben we vorige week afscheid van elkaar genomen. Er ging een krachtige vrouw bij mij de deur uit! Het blijft voor mij iedere keer weer bijzonder om dit van dichtbij mee te mogen maken. En zo kan dus een hele nare en verdrietige ervaring, je toch echt sterker maken. En het begint met kiezen. Kiezen voor jezelf.

eBook faith-methode

Over Inge Miltenburg-Bos

Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *