Het klinkt allemaal zo leuk ‘Gewoon je leven weer oppakken en doorgaan. Geef het maar een plekje…’ Maar als je iets heftigs hebt meegemaakt, voelt dat toch anders.

Als je iemand hebt begraven waar je veel van houdt, voel je je verre van sterk. Laat staan dat je je verdriet ‘gewoon’ een plekje kan geven. En ook als je man je verteld heeft dat hij bij je weg wil, versterkt het niet echt het vertrouwen in jezelf. Nee, over het algemeen voel je je leeg, zwak en intens verdrietig. En ook daar is geen plekje voor te vinden. Het moge duidelijk zijn, ik ben er geen voorstander van om emoties ‘gewoon’ een plekje te geven.

In mijn praktijk komen veel mensen die te maken hebben gehad met een onverwachte en voor hun heftige gebeurtenis of periode in hun leven. En ze willen wel sterker uit zo’n periode komen, maar de vraag is vooral HOE? Hoe kan je je nu sterk gaan voelen als je lijf zwaar voelt, je hoofd in bed wil blijven en je ogen alleen maar kunnen huilen? Als de angst dat er nog iets gebeurt langzaam bezit van je neemt. Als je schrikt bij elk onverwacht geluid zoals toeters, een harde lach of een donderslag. Je concentreren is echt heel lastig en als je jezelf hoort lachen, klinkt dat heel raar.

Ik vertel ze dan vaak het volgende:
Als je iets heftigs hebt meegemaakt, hebben veel mensen de neiging om snel weer verder te gaan met hun leven. Snel weer terug naar hoe het was. En om iets te gaan doen waardoor ze inderdaad sterker worden. Hup, de emoties in de kast, want dat is een goed plekje… Om vervolgens na diverse pogingen tot de ontdekking te komen dat dat helemaal niet lukt. Harder gaan werken, explosief gaan sporten, flink gaan feesten  etc etc., helpt niet. De wijze waarop jij in het leven stond voordat jij die heftige ervaring had, komt op die manier niet terug. Als je maar door blijft rennen en het buiten jezelf blijft zoeken, ga je het niet vinden. En door iets in de kast te zetten, gaat het niet zomaar weg. Sterker nog, soms springt het zo ineens uit de kast op een moment dat het jou niet uitkomt.

Plekje

Maar ik heb ook goed nieuws, er is namelijk wel iets wat je kan doen. Iets wat je daadwerkelijk helpt om je weer sterk en veerkrachtig te voelen. Daar zal je eerst een belangrijke stap voor moeten nemen. En die stap heet acceptatie.

Accepteer dat jij je zo voelt
Door bewust te worden van dat wat je werkelijk voelt, kan je er namelijk wat mee gaan doen. Als jij accepteert dat jij je echt rot voelt dan is dat een eerste goede stap. Niks plekje geven, maar voel wat er gevoelt mag worden. Zonder oordeel naar jezelf! Merk dan ook dat jij jezelf eigenlijk niet goed meer herkent. Er is echt iets veranderd in jou. Ik geef vaak aan dat door datgene wat je hebt meegemaakt, het net is alsof al je cellen van hun plek zijn gegaan. Of ze net even ergens anders zijn gaan zitten. En weet je, er is niemand die het kan zien maar jij ervaart het wel zo!

Daarom is het goed om even te stoppen
Stop met proberen te worden zoals je voor die tijd was. Want pas wanneer je dat doet en accepteert dat er iets is veranderd in jou, dan gaat het de goede kant op. Want als er dus iets is veranderd in jou, kan je het ook inzetten om er sterker van te worden. Maar dan is het handig om eerst te gaan voelen.

Dit is het eerste wat je kan doen om sterker uit een voor jou heftige periode te komen Is dat makkelijk? Uiteindelijk wel. Een ding is zeker, door dit te gaan toepassen begin je met het loslaten van pijn en verdriet. Met als gevolg dat je gaat beginnen om sterker te worden. En dat is erg prettig kan ik je vertellen! Dingen die je in de kast zet, staan daar maar. Vullen op, maar voegen niets toe. Pas als je het vastpakt, kan het je waarde geven. Net als de teksten in een boek.

Natuurlijk kan je ook voor de andere opties kiezen
Zoals hard werken, marathons lopen en veel feesten. Maar vroeg of laat komt de ellende er toch uit. En dan meestal op een moment dat jij daar helemaal geen zin in hebt. En mijn advies is dan ook, pak het NU vast. Kijk de emotie in de ogen en ga het aan. Lees je eigen boek. Echt, de ervaring leert dat het je leven weer kleur geeft.

PS:  Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande graag persoonlijk door mij begeleid wil worden, weet dan dat ik jou er graag mee help.  Je kan  hier jouw bericht achterlaten en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op.

eBook faith-methode

Over Inge Miltenburg-Bos
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *