Deze opmerking hoor ik bijna dagelijks hier in mijn praktijk. Of de opmerking; ‘Het klinkt misschien heel stom, maar…’ En dan vertelt de persoon tegenover mij wat hij of zij voelt of van iets vindt. Mensen maken vaak excuses voor datgene wat ze voelen of ervaren. Alsof het niet goed is wat ze voelen of denken. Ik vraag dan ook vaak waar het staat dat het raar of stom is?
En dat geeft stof tot nadenken
Want het staat inderdaad helemaal nergens geschreven dat iets stom of raar is. En toch zeggen we het allemaal op z’n tijd. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Dat je iets denkt of voelt maar het eigenlijk dus niet durft te zeggen uit angst dat er een afwijzing komt. Want daar gaat het over. We zeggen vast dat het stom of raar is zodat de afwijzing minder erg is. En dat terwijl dat wat je voelt of denkt puur van jou is! Iets wat niemand zo kan beleven als jij dat doet.
Waarom dan het genoemde excuus?
Het is nergens voor nodig. Als het niet je intentie is om een ander te kwetsen of te bezeren kan jouw beleving nooit raar of stom zijn. Het is toch jouw beleving? We kijken allemaal op onze eigen wijze naar deze wereld. En dat maakt dat er veel diversiteit is onder mensen. Iedereen is uniek en het delen van dat wat jij ziet of ervaart maakt het leven juist boeiend. Als wij namelijk allemaal hetzelfde zouden zijn, werd het een saaie bedoening.
Durf jij jezelf te laten zien of horen?
Voor veel mensen is dit een uitdaging. Ze zijn bang voor die afwijzing. Maar wat er eigenlijk gebeurt als ze vragen of ik iets stom of raar vind, is dat ze zichzelf afwijzen. Ze nemen datgene wat zij zelf vinden niet serieus. En dat vind ik zo zonde!
Want je hebt daar niets aan
Het gaat namelijk ten koste van het vertrouwen in jezelf. Want daar gaat het over. Als je namelijk op jezelf vertrouwt, weet je dat je geen rare of stomme dingen zegt. Je zegt iets wat voor jou van waarde is, of iets wat jouw beleving is. Een ander kan dat voor jou nooit invullen als zijnde stom of raar. Zij bekijken de wereld tenslotte niet door jouw ogen.
Zij hebben niet de ervaringen in het leven die jij hebt
Want alles wat jij gezien, gehoord en meegemaakt hebt, draagt bij aan de manier waarop jij de wereld ervaart. En omdat een ander niet door jouw ogen naar de wereld kan kijken, kan een ander ook nooit bepalen of het stom of raar is.
Jouw persoonlijke beleving serieus nemen is belangrijk
Als je dat doet, kan een ander je ook serieus nemen. Jouw mening is van jou en mag er dus ook zijn. Net als die van een ander.
Herken je dit bij jezelf?
Stel jezelf dan eens de vraag waarom je dat doet?
- Wat is de echte reden dat je dat zegt?
- Wat maakt jou zo onzeker dat je van een ander graag wil horen dat het niet stom of raar is?
- En wat heb je nodig om dit niet meer zo te ervaren?
Kortom, laat je unieke zelf zien. Er zijn al anderen genoeg.
PS: Wil jij ook meer vertrouwen in jezelf maar lukt het nog niet zo goed? Ik heb nog 1 plek over in mijn faith-groep die over 2 weken begint. Lees hier meer en geef jezelf deze unieke kans in dit nieuwe jaar.
Over Inge Miltenburg-Bos
Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]