In mijn praktijk worden mij allerlei soorten hulpvragen gesteld. Veel vragen hebben wel te maken met verlies, wat zorgt voor veel verdriet. Soms komt er ook weleens iemand bij mij die te maken heeft met verlies dat nog moet komen. Dit maakt dat je van tevoren al verdrietig bent. Het is verschrikkelijk om te horen dat iemand waar je veel van houdt, terminaal ziek is. Als je dit bericht krijgt, zet dat je wereld even stil en gaat alles er anders uitzien.

Kijk, we weten allemaal dat er een einde komt aan ons leven.
Maar veel mensen zijn daar bij voorkeur niet teveel mee bezig. Ze worden er bang van en angst is een emotie die wij liever niet voelen. Dus zijn wij mensen in staat om net te doen of het er niet is. Totdat we er ineens mee geconfronteerd worden. En dan kunnen we er niet meer omheen. En wat doe je dan?

Ik sprak een vrouw bij mij in de praktijk die totaal onverwacht te maken kreeg met een zus die ziek was.
Ze had borstkanker. De ziekte zat ook in haar ruggenmerg en er was niets meer aan te doen. Mijn cliënt was 3 jaar ouder dan haar zus en was totaal in shock. Haar jongere zusje ging dood. En mijn cliënt was intens verdrietig. Ze kwam bij mij omdat ze hier zo van uit het lood geslagen was, dat ze slecht sliep, zich niet kon concentreren, angstig was en ze kon niet accepteren dat haar toekomst er ineens anders uit ging zien. En ze noemde op wat het naderende overlijden van haar zus eigenlijk betekende:

Mijn cliënt zat volledig in de pijn van het verlies.
In ons eerste gesprek vertelde ik haar dat het beter was om te aanvaarden dat haar zusje ging overlijden. Waarschijnlijk binnen een jaar. Aanvaarden was beter dan in de weerstand gaan omdat weerstand het resultaat niet gaat veranderen. Aanvaarding geeft rust en ruimte. En als je maar blijft bedenken en voelen hoe erg het is dat iemand doodgaat, ontneem je jezelf van de kostbare tijd die je ook anders had kunnen invullen. Na twee sessies kon ze toegeven aan de pijn en het verdriet. Door dit te voelen, pakte ze het als het ware vast en kon ze het los gaan laten.

verdriet vooraf

Wat ze eigenlijk losliet, was de hoop op een andere toekomst.
Want dat was een feit. Haar toekomst ging er anders uitzien dan ze zich had voorgesteld. Maar haar NU niet. En het NU is het enige wat we hebben. Toen zij dat inzicht had en het ook voelde, vertelde ik haar: “Maak er een bijzondere tijd van samen.” En dat leverde haar iets moois op. Hierdoor kon ze gaan kijken naar wat er nog wél kon. Want nu wist ze dat ze in ieder geval nog 7 of 8 maanden hadden waarin ze mooie herinneringen konden gaan maken.

Regelmatig krijg ik blije berichtjes van haar
“Vanavond komt mijn zus eten! Ik heb er zoveel zin in!” Om de volgende dag te horen hoe fijn het was en dat ze echt mooie gesprekken hadden gehad. Ze genoot intens. En soms was er natuurlijk ook ruimte voor een traan of boosheid als er een tegenslag was. Ook dat doorvoelde ze helemaal. Om vervolgens haar aandacht weer te richten op datgene wat nog wél kon. En waar ze allebei blij van werden. Tussendoor neemt mijn cliënt nog steeds ook tijd voor zichzelf om te herstellen van de shock. Maar ze geniet vooral heel bewust en intens van deze tijd. Het gaat hun allebei straks helpen als ze afscheid moeten gaan nemen van elkaar in dit leven. Ze zullen altijd verbonden zijn. Want de liefde gaat door, daar waar het leven eindigt.

De zussen genieten overigens nog steeds van elkaar en ik geniet lekker een beetje mee!

PS:  Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande graag persoonlijk door mij begeleid wilt worden, weet dan dat ik jou er graag mee help.  Je kan  hier jouw bericht achterlaten en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op.

eBook faith-methode

Over Inge Miltenburg-Bos

Als faith-methode specialist help ik mensen die door een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Met mijn faith-methode geef ik deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *