‘Je moet sterk zijn hoor!’ En: ‘Zorg maar voor veel afleiding, dan is het snel over!’ Of: ‘Kop op, achter de wolken schijnt altijd de zon!’ En zo kan ik nog wel even doorgaan met goed bedoelde adviezen.

Ken jij deze opmerkingen?
Heb je dit zelf te horen gekregen of adviseer je weleens mensen om dit te doen?  Hoe goed het bovenstaande ook bedoeld is, het zijn niet de beste adviezen die je iemand mee kan geven. Deze woorden helpen je namelijk niet op het moment dat je in een rouwproces zit. Want als de deze adviezen op gaat volgen, dan negeer je je eigen pijn. En dan is de kans erg groot dat je op een later tijdstip, totaal onverwachts, de rekening gepresenteerd krijgt. En dat wil je echt niet meemaken.

Waar zoek jij houvast?
Als je iets heftigs meemaakt waar je niet op voorbereid was, zoals het plotseling overlijden van iemand waarvan je houdt? Of bij onverwachts ontslag of als je partner ineens bij je weg wil? Dan ga je zoeken naar houvast. Houvast om overeind te blijven. Want dit soort onverwachte zaken zetten je wereld redelijk op z’n kop. En als jij je dan niet schrap zet, heb je het idee dat je valt. Om die reden durven we het vaak niet aan om te voelen wat er echt gebeurt. Het kan zo heftig zijn, dat je het gevoel hebt om jezelf te verliezen in de pijn en het verdriet. Daarom kan je geneigd zijn om je schrap te zetten tegen het verdriet en de pijn.  Wij gaan sterk zitten wezen. Of wat ook altijd een ‘goede optie’ is, is heeeeel druk zijn. Wij mensen zijn geneigd om alles in te zetten om maar controle te houden of terug te krijgen.

En ja, dat is toch ook wat jij het liefste zou willen?
Controle terug over je leven. Je gelukkig en in balans voelen. En zeker niemand tot last zijn! Gewoon verder gaan met je leven waar je gebleven was. Terug naar die tijd dat alles goed en vertrouwd was. En als je maar lang genoeg net doet alsof, gaat het vast wel lukken… toch?

Maar wat als jij je vanbinnen helemaal niet zo voelt?
Als het je bakken met energie kost om het verdriet maar niet aan te gaan? Ik zal je vertellen, niemand houdt dat eindeloos vol. En je omgeving verwacht dat al helemaal niet van je! Bij iedereen komt dat verdriet er namelijk toch een keer uit. Dit hoeft niet per se op de te verwachte manier te gaan. Het kan ook op hele andere wijze ineens de kop op steken.

Dan sta je bijvoorbeeld in de supermarkt, en ziet iemand lopen die op je overleden liefde lijkt. En prompt begin je te huilen en kan je niet meer stoppen omdat je beseft dat je hem of haar nooit meer tegen kan komen.

Of je ontmoet een oud-collega op een verjaardag, en jullie maken even een praatje over het werk. En dan ineens merk je dat je zo ontzettend boos bent na jouw ontslag. En het zo erg is dat jij je niet meer in kan houden en scheldt de arme man of vrouw helemaal uit.

Of dat je van je kinderen moet horen dat hun vader nog een baby krijgt, met zijn nieuwe vriendin. En dat jij je dan weer opnieuw en nog meer dan eerst afgewezen voelt en dat je dan spontaan begint over te geven, waar de kinderen bij zijn…

Dit zijn allemaal reacties die je liever niet hebt.
En al helemaal niet onverwachts. Laat staan dat je het niet wilt delen met de mensen die op dat moment bij je zijn.

sterkzijn

Herken je dit?
Dan wil ik je één advies geven. Praat erover! Wees dapper en laat je pijn en verdriet zien. Echt, kwetsbaarheid maakt krachtig. Je zal verbaast staan hoeveel mensen in je omgeving je graag helpen. Heb jezelf lief en deel wat je voelt, het gaat je zoveel rust en ruimte geven.

Stap uit de weerstand en wees zacht en vriendelijk voor jezelf. Jij verdient het toch ook om vrij en blij door het leven te kunnen gaan?

Ga niet langer gebukt onder de pijn. Weet dat je het los kan laten en dat het zal voelen als een bevrijding. Heb vertrouwen.

eBook faith-methode

PS:  Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande graag persoonlijk door mij begeleid wilt worden, weet dan dat ik jou er graag mee help.  Je kan  hier jouw bericht achterlaten en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op.

Over Inge Miltenburg-Bos
Als faith-methode specialist begeleid ik mensen die door een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Middels mijn faith-methode krijgen deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *