Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om zelfcompassie te hebben. En dan is het ook nog zo dat het in de ene situatie wel lukt en in de andere veel minder. Maar hoe zit dat met jou? Richt jij je met passie en liefde op jezelf?
Ik vind het soms lastig en daar ben ik echt niet alleen in. Want dat dit niet voor iedereen even eenvoudig is, weet ik inmiddels als geen ander. Wij allen hebben zo nu en dan te kampen met de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn. Dat we beter moeten presteren, dat we slanker moeten zijn, dat we leuker moeten zijn of dat we meer moeten weten. Ik denk dat iedereen wel iets kan bedenken waardoor hij of zij zich niet goed genoeg voelt. En omdat je je wel zo wilt voelen, ga je van alles in het werk stellen om je maar goed genoeg te voelen.
Aan mijn cliënten die dit onderwerp ter sprake brengen, vraag ik dan vaak: ‘Wat is dat eigenlijk goed genoeg? En wie bepaalt dat eigenlijk? Het staat nergens geschreven waar je dan precies aan moet voldoen toch?’ Vaak komt er dan een verhaal met horten en stoten uit over wat zij vinden dat goed genoeg is. Want iedereen antwoordt dat zijzelf degene zijn die bepaalt wat goed genoeg is. ‘Als jij dat dan bepaalt,’ zeg ik dan. ‘Waarom ben je dan zo streng voor jezelf? Waarom mag het niet een tandje minder?’ En dan komt vaak de echte reden er pas uit.
Laatst sprak ik een dame die zichzelf niets waard vond*. Ze vond dat ze actiever moest zijn en dat ze meer voor een ander klaar moest staan. Ze strafte zichzelf iedere keer door tegen zichzelf te zeggen dat ze het niet goed deed. Dat ze niet moest zeuren en zeker niet steeds moest huilen. Ze zei dat het nu al een jaar geleden was dat haar man was overleden en dat ze niets te klagen had. Financieel zat ze er goed bij, ze was nog jong en vooral gezond. Dus ze vond dat ze op moest houden met zeuren. ‘Anderen kunnen dat toch ook? Mijn vriendin heeft het ook meegemaakt,’ zei ze snikkend. ‘En zij is zo sterk! Ze heeft het er nooit over!’ En ze keek mij aan terwijl de tranen over haar wangen liepen.
‘Weet je zeker dat het goed gaat met je vriendin?’ vroeg ik haar. ‘Er is namelijk een verschil in sterk zijn en sterk doen. En, over het algemeen gaat verdriet niet over als je het er niet meer over hebt. Sterker nog, het ligt steeds op de loer om aan te vallen. En dat doet het ook op een moment dat je er niet op zit te wachten. Door voortdurend tegen jezelf te zeggen dat je het niet goed doet, leg je daar de focus op. En straf je jezelf steeds maar weer, met als gevolg dat het alsmaar erger wordt.’ De vrouw tegenover mij vertelde mij dat zij inderdaad had ingevuld dat haar vriendin er geen last van had. Ze had het er nooit over en dus had zij ingevuld dat ze het een plekje had gegeven.
De dame die ik sprak was al zover dat zij zichzelf echt waardeloos vond en bleef dit maar tegen zichzelf zeggen. Waarop ik haar ietwat direct vroeg: ‘En, helpt dat? Ga jij je daar beter van voelen?’ Ze keek mij moedeloos aan. ‘Nee, eigenlijk niet. Maar wat moet ik dan? Ik voel me echt heel slecht.’ Ik voelde haar verdriet en had echt met haar te doen. ‘Weet je’, zei ik tegen haar: ‘Stop met jezelf te straffen. Heb eens compassie voor jezelf. Wees eens lief voor de belangrijkste persoon in je leven. Dat ben je namelijk zelf. Als jij jezelf nu op nummer 1 zet en bovenaan je to-do lijstje plaatst, dan kan er pas iets veranderen. Moedig jezelf op een positieve manier aan. Dat werkt. Straffen niet. Boosheid met boosheid bestrijden is zinloos. Maar van aandacht en liefde gaan we groeien.’
De vrouw keek mij wat leeg aan. Dat is voor mij altijd het teken dat het kwartje gevallen is. Hierna kon ze aangeven wat compassie voor haar betekende. En wat ik mooi vond om te zien, was dat terwijl ze vertelde wat ze voor zichzelf ging doen, ze met haar rechterduim haar linkerhand streelde. Ik weet dan dat ze hetgeen ze voelt, koestert. Hoe mooi is dat!
* De verhalen in mijn blogs zijn op waarheid gebaseerd maar de personen zijn om privacy redenen onherkenbaar.
PS Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande graag persoonlijk door mij begeleid wilt worden, dan kan dat. Stuur een mail naar: inge@zielsdesign.nl en dan hoor je zo snel mogelijk van mij. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Over Inge Miltenburg-Bos
Als Faith-methode specialist begeleid ik mensen die door een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Middels mijn Faith-methode krijgen deze mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat doe.