‘Ja joh, het gaat hartstikke goed. Nee echt, ik kan prima werken. Iedereen maakt toch weleens een iets mee, dus ik ben hier wel overheen hoor.’

Mijn cliënte vertelde mij dat ze het bovenstaande regelmatig tegen haar collega’s zei.* Op die manier hield ze haar hoofd boven water. Haar huwelijk was na 5 jaar gestrand, omdat haar man voor een ander was gevallen. Hij vertelde haar dit tijdens het ontbijt, om vervolgens gewoon naar zijn werk te gaan. Dit was mijn cliënte volledig rauw op haar dak gevallen en ze had zich die dag dan ook ziek gemeld.  Maar omdat het erg druk was op het werk, droogde ze haar tranen en ging een dag later weer aan het werk.

Zij had het idee dat het bij haar op de zaak not done was om lang in een dip te zitten. Ze toonde dan ook nooit haar emoties. Binnen de muren van het kantoor waar ze dagelijks zat, voelde zij zich eenzaam en onzeker. Ze was niet om staat om dit te doorbreken en ging maar door met hard werken. ‘Gewoon blijven doen wat je altijd gedaan hebt, dan gaat het vanzelf beter met je,’ was het advies wat ze kreeg van één van haar collega’s.

Goed bedoeld natuurlijk, alleen is gewoon doorgaan alsof er niets gebeurd is niet de beste manier om je blijvend beter te gaan voelen. Daar gaat het verdriet namelijk niet van weg. Door het te negeren, lijkt het alsof het er niet is. Alleen werkt het zo niet, de pijn is er nog steeds.

Deze cliënte kwam bij mij omdat ze slecht sliep, ontzettend moe was en last had van angsten. De scheiding was inmiddels al een paar maanden afgerond en alles was goed voor haar geregeld. Ze woonde nu alleen in een nieuw appartement wat ze helemaal naar haar smaak in had kunnen richten. Maar het verdriet, het gevoel gefaald te hebben en de eenzaamheid zorgden ervoor, dat ze erg onzeker was geworden. Ze voelde zich aan de kant gezet maar durfde dit met niemand te delen. Haar manager was het wel opgevallen en had haar voor een intake naar mij gestuurd. Want die manager zag dat haar collega hard op weg was om opgebrand te raken en daar help je niemand mee.

Nadat mijn cliënte haar verhaal met mij had gedeeld, hield ik haar een spiegel voor. ‘Ik begrijp dat jij dus vooral hard werkt en niet laat zien hoe het echt met je gaat. Je doet net alsof je over je scheiding heen bent omdat je een ander niet wilt belasten.’ De cliënte knikte bevestigend. Daarop stelde ik haar de volgende vraag: ‘Heb je in de gaten dat jij je richt op anderen, in de hoop zelf weer gelukkig te worden?Je geeft niet aan hoe slecht het met jou gaat. Maar door goed voor een ander te zijn, hoop je dat je pijn verdwijnt.’ Ze keek mij wat verward aan. Dit was inderdaad wat ze hoopte, maar langzaam begon het haar te dagen wat er misging.

Het kwartje viel helemaal toen ik haar vroeg: ‘Wat is ervoor nodig dat jij mag laten zien hoe het echt met je gaat?’ Ze kon mij geen antwoord geven. Dus ik hielp haar een beetje: ‘Wat dacht je van respect? Respect hebben voor jezelf en voor jouw pijn, zorgt ervoor dat je er serieus naar kijkt. Dan kan je het oplossen. Door er niet naar te kijken, blijft het bestaan. Zo hou jij je pijn in stand. Het niet toelaten van iets wat een grote invloed heeft op jouw dagelijks bestaan, is ook niet eerlijk naar jezelf.  En als je niet eerlijk bent naar jezelf, ondermijn je het vertrouwen in jezelf. Dit maakt onzeker en angstig.’

Verbaasd bevestigde ze dat ze het begreep. En ik gaf haar nog meer: ‘Als je een ander resultaat wilt hebben, ga dan op een andere manier naar jezelf en je ervaring kijken. Er is maar één iemand die echt voor jou kan zorgen zoals jij dat nodig hebt. En dat ben jezelf. Je zult tijd, liefde en aandacht aan jezelf dienen te geven voordat je het weer aan anderen kan doorgeven. Doorvoel je pijn om het los te kunnen laten, hoe heftig het ook is. Dan ga je ontdekken wat je kunt doen om je leven opnieuw kleur te geven. En misschien wel meer dan ooit tevoren.’

Zo begonnen we onze sessies. We stapten letterlijk samen in haar verdriet. Het was geen makkelijk proces maar het luchtte haar enorm op. Daarna was er ruimte in haar en konden we gaan bouwen aan vertrouwen. Zo begon haar groei. Ze heeft begin dit jaar een paar flinke knopen doorgehakt waardoor ze haar leven is gaan leven.  En ik denk dat ik over een paar weken weer dankbaar afscheid kan nemen van deze cliënte.

PS Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande ook graag persoonlijk door mij begeleid wilt worden, dan kan dat.  Stuur een mail naar: inge@zielsdesign.nl en dan hoor je zo snel mogelijk van mij. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op.

*De verhalen in mijn blogs zijn op waarheid gebaseerd maar de personen zijn om privacy redenen onherkenbaar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column
width=”2/3″][vc_column_text]

Over Inge Miltenburg-Bos

Als Faith-methode specialist begeleid ik mensen die door
een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn
geraakt. Middels mijn Faith-methode krijgen deze
mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker
dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat
doe.[gravityform id=”4″ title=”false” description=”false”]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column
width=”1/3″][vc_column_text]GRATIS eBook faith-methode

GRATIS
eBook Faith-methode

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *