Veel mensen denken nog steeds dat je tenminste gek moet zijn om in therapie te gaan. Gek of gestoord. Anders ga je niet met een therapeut praten.

Helaas heerst er nog steeds een taboe op in therapie gaan. En dat terwijl het je zo goed kan doen. Waarom zou je heel lang met iets rond blijven lopen als je er ook snel vanaf kan? De reden om dat te doen, is mij volstrekt onduidelijk.

Maar toch hoor ik het regelmatig van mensen die bij mij in de stoel zitten. Meestal hoor ik dan dit: ‘Ja, ik dacht heel lang dat ik het wel alleen kon. Ik ben tenslotte niet gek. En mijn buurvrouw kon het ook alleen, dus wat zou zij er wel niet van denken als ik hulp ging zoeken. Maar ik red het gewoon niet alleen. Ik voel me zo slecht. Ik ben moe en huil om het minste of geringste. ‘

Dit hoor ik regelmatig als iemand bij mij komt die een heftige ervaring heeft gehad. Veel mensen vinden dat ze dat alleen aan moeten gaan. Ondanks het feit dat ze veel vragen hebben over hetgeen ze hebben meegemaakt. En dat ze er vaak heel onzeker van zijn geworden, wat een grote invloed heeft op hun dagelijks handelen. Ze schamen zich gewoon om een therapeut in te schakelen.

Zo ook Ellen*. Ellen belde mij op een woensdagmiddag rond 17.00 uur. Hakkelend begon ze te vertellen: ‘Ja met Ellen. Ik heb heel lang gedacht dat ik wel zou redden maar het gaat gewoon niet goed. Vandaag weer zo’n rotdag gehad op mijn werk en nu zit ik thuis met jouw nummer in de hand en ik dacht dat ik je toch maar eens moest bellen. Je zal het wel stom vinden maar ik red het dus niet alleen.’

Ellen vertelde mij dat haar man was overleden. Hij had een kort ziekbed gehad en was op 46 jarige leeftijd overgegaan. Ellen had zich snel herpakt en was na twee weken weer volledig aan het werk. Iedereen roemde haar om haar kracht en doorzettingsvermogen en daar hield zij zich aan vast. Maar vanbinnen was het een rommeltje bij Ellen. Ze probeerde haar emoties te negeren door vooral hard te werken. Maar het lukte niet langer. Ze huilde veel als ze naar bed ging en huilde ook als ze wakker werd. Ze hoopte dat het vanzelf over zou gaan maar het duurde nu al 2 jaar.

Ellen en ik maakten een afspraak. En toen ze een paar dagen later tegenover mij zat, gingen we met deze emoties aan de slag. Ze mochten er nu eindelijk zijn. Ellen stopte met het negeren van haar emoties door er over te praten. Het deed haar goed, zei ze, om toch eindelijk eens met iemand te praten die luisterde, begrip toonde en die tips gaf over hoe ze haar leven weer op kon pakken. Ze keek mij aan en zei; ‘Dit had ik dus veel eerder moeten doen. Dit leer je niet op school of waar dan ook. Best raar dat ik dacht dat ik dit alleen kon doen, want het is niet nodig. En ik deed het alleen maar omdat andere mensen er dan misschien iets van zouden vinden.’ Ik keek Ellen aan en vroeg haar: ‘Denk jij echt dat het invloed heeft op het leven van iemand anders als jij wel of niet hulp gaat vragen? Zou dat zijn of haar leven veranderen omdat jij actie onderneemt?’ Ellen lachte: ‘Nee,’ zei ze: ‘Dat denk ik niet. Maar als ik weer blij ben kan ik wel een voorbeeld zijn voor een ander!’

Met die wijsheid ging Ellen naar huis. Zij snapte dat je niet gek hoeft te zijn om naar een therapeut te gaan. Sterker nog, het is heel onhandig om het niet te doen als je het wel goed kan gebruiken. Wil je meer voorbeelden? Kijk dan naar de aflevering van ‘Sofie in de Mentale Kreukels‘, en ontdek wat anderen hierover te zeggen hebben.

PS Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande ook graag in gesprek wilt met mij, dan kan dat.  Stuur dan een mail naar: inge@zielsdesign.nl en dan hoor je zo snel mogelijk van mij. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op.

*De verhalen in mijn blogs zijn op waarheid gebaseerd maar de personen zijn om privacy redenen onherkenbaar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column
width=”2/3″][vc_column_text]

Over Inge Miltenburg-Bos

Als Faith-methode specialist begeleid ik mensen die door
een heftige periode in hun leven het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn
geraakt. Middels mijn Faith-methode krijgen deze mensen
hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt is dat het ze sterker dan
ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat
doe.[gravityform id=”4″ title=”false”
description=”false”]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column
width=”1/3″][vc_column_text]GRATIS eBook faith-methode

GRATIS
eBook Faith-methode

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *