Een heftige ervaring maakt angstig.
Het maakt je onzeker.
Je gedachten schieten dan soms alle kanten op. Zoals;

Stel dat het nog een keer gebeurt?

Stel dat het dan nog erger is?

Ben ik nog wel veilig?

Welke vreselijke dingen staan mij nog meer te wachten?

Dan lijkt het soms wel of alle berichten die je leest en hoort je nog angstiger willen maken.  Alsof de hele wereld gek aan het worden is en dat ‘ze’ je alleen maar willen voeden met nog meer angst en ellende. Als je het zo ervaart, dan kan je twee dingen doen.

Of je gaat mee in de angst.

Of je gaat je focus verleggen naar wat er wel goed gaat.

Als je voor 2 gaat, dan ga je als het ware een tegenbeweging starten.

Ik weet het, als je kijkt naar wat er op dit moment allemaal misgaat in onze samenleving, word je daar niet vrolijk van. Aanslagen, bosbranden, ontvoeringen… er zijn genoeg berichten waardoor je in je angst bevestigd wordt.

Maar, er zijn ook genoeg berichten waardoor de tegenbeweging zichtbaar wordt. Het benefietconcert in Manchester is daar een prachtig voorbeeld van. Ik heb echt met tranen in mijn ogen zitten kijken naar al die mensen die dwars door de angst en het verdriet heen, daar stonden. Jonge en oud zong mee met Ariane Grande en Justin Bieber. Ze kozen voor de liefde in plaats van haat. Ze kozen voor vertrouwen in plaats van angst. Ook kozen ze voor verbinden in plaats van verwijdering. Ik vond deze tegenbeweging zo superkrachtig, dat het mij hoop gaf. Hoop dat er juist hele mooie dingen staan te gebeuren.

Dat is zo’n heerlijk en magisch gevoel. Geloven in de goede dingen die ons allemaal nog te wachten staan.

Want zeg nou zelf. Geloven is een keuze. Geloven in angst is een keuze. Net als geloven in de liefde. En ja, we hebben te maken met een nieuw fenomeen, iets wat terrorisme heet. Het is verschrikkelijk. Zeker ook omdat het onverwacht is. En omdat je niet weet wie het is. Maar het is geen reden om angstig thuis op de bank te gaan zitten. Want daar stopt het niet mee. En je helpt er ook niemand mee. Haten heeft ook geen enkele zin. Want haat met haat bestrijden heeft nog nooit gewerkt. Duisternis krijg je ook niet weg met duisternis. Daarvoor moet je iets doen wat sterker is. Je snap het al, je moet het licht aandoen.

Licht is sterker dan duisternis. Liefde is sterker dan haat. Liefde is mooi, zuiver en zet in beweging. Haat en angst zorgen ervoor dat je stopt met bewegen. Ken je die brief nog van die echtgenoot die hij schreef aan de terroristen die zijn vrouw in Parijs hadden vermoord ten tijde van de aanslagen in november 2015? In mijn beleving heeft deze man er eigenhandig voor gezorgd dat de tegenbeweging is begonnen.  Hij inspireerde miljoenen mensen met zijn verhaal. Deze man gaf hoop. Want als hij zo stellig kan zeggen dat hij niet in de haat-stand gaat zitten, wie zijn wij dan om dat wel te doen?

Ik zie het in mijn eigen praktijk ook. Mensen die vastzitten in hun angst. Die haatgevoelens hebben en die ze nog voeden met het lezen van allerlei nare berichten ook. Die meegaan in de angst van anderen.  En dat kost een hoop energie en nachtrust! Het levert alleen maar stress en nog meer angst op. Ik vind dat zonde van je kostbare tijd. Helaas kan ik niemand de garantie geven dat er nooit iets in ons land gebeurt. Maar vooraf angst hebben, gaat niet helpen. Nu vast anderen de schuld daarvan geven, zet ook geen zoden aan de dijk.

Wil jij ook van de angst af? Wil je je weer goed voelen? Begin bij jezelf. Bevrijd jezelf van angst en haat. Ga er dwars doorheen en ga je leven leven, zoals jij dat graag wilt. En besef je goed: Niemand is ooit in zijn kracht gaan staan, door zichzelf klein te houden. Echt, het maakt jouw leven een stuk leuker en dat van een heleboel mensen om je heen ook, als je kiest voor leven zonder angst. En als je kijkt naar wat er allemaal wél goed gaat in de wereld.

Kijk elke dag naar waar je dankbaar voor bent, waar je blij van bent geworden. Want je weet het, alles wat je aandacht geeft dat groeit. Dus als je dit elke dag kijkt naar wat er goed gaat, krijg je er gegarandeerd meer van.

PS Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van het bovenstaande ook graag in gesprek wilt met mij, dan kan dat.  Stuur dan een mail naar: inge@zielsdesign.nl en dan hoor je zo snel mogelijk van mij. En je kunt natuurlijk onderaan deze blog een reactie achterlaten. Ook hier reageer ik persoonlijk op. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column
width=”2/3″][vc_column_text]

Over Inge Miltenburg-Bos

Als Faith-methode
specialist begeleid ik mensen die door een heftige periode in hun leven
het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt. Middels mijn Faith-methode krijgen deze
mensen hun basis en vertrouwen terug. En wat daarbij komt, is dat het ze
sterker dan ooit maakt. Bestel hier mijn eBook en lees hoe en waarom ik dat
doe.[gravityform id=”4″ title=”false”
description=”false”]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column
width=”1/3″][vc_column_text]
GRATIS eBook faith-methode

GRATIS eBook Faith-methode

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *